Mahfi Eğilmez'den resesyon depremi hakkına yorum: "ABD ve Avrupa dahil tüm dünya diken üstünde"

Türkiye'nin önde gelen ekonomistlerinden Mahfi Eğilmez, geçtiğimiz pazartesi günü Japonya'da yaşanan ekonomik dalgalanmalara dair önemli açıklamalarda bulundu.

Ünlü ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, CNBC-e canlı yayında dünya çapındaki piyasalarda yaşanan dalgalanmaları değerlendirdi. Eğilmez, pazartesi günü meydana gelen sert düşüşlerin ve ardından yaşanan toparlanmanın, beklenmedik bir şokun sonucu olduğunu belirtti. 

Eğilmez, Japonya'nın faiz artışının önemli bir etken olduğunu vurguladı ve Japonya'nın carry trade merkezi olarak uzun süredir faiz artırımı yapmadığını ifade etti. Bu durumun piyasalarda büyük bir darbe yarattığını ve Japonya'nın faiz artırmasının getiri arayışındaki yatırımcıları etkilediğini söyledi. Eğilmez, piyasalarda yaşanan düşüşlerin ardından hızlı bir toparlanma yaşanmasının, dünya finans piyasalarının bu tür olaylara alıştığını gösterdiğini belirtti.

Dr. Eğilmez, "Bir sonraki şok durumunda piyasalarda zorluklar yaşanabilir" uyarısında bulundu ve bireysel yatırımcılara daha sabit getirili enstrümanlara yönelmelerini tavsiye etti. Kurumsal yatırımcıların ise bu dönemlerde daha rahat hareket edebileceğini ifade etti.

Türk Merkez Bankası'nın (TCMB) rezerv artışının carry trade kaynaklı olduğunu belirten Eğilmez, Japonya'nın faiz artışının carry trade maliyetlerini artırdığını ve bu durumun Türkiye'nin lehine olabileceğini söyledi. Ayrıca, TCMB'nin faiz indirimine gitme olasılığını da değerlendirdi ve enflasyonun ağustosta %51-52'lere, eylülde ise %48'lere düşmesini beklediklerini ifade etti. Faiz indiriminin, carry trade maliyetlerinin düşmesi açısından önemli olabileceğini ve yıl sonu enflasyon tahmininin %38'den %42'ye revize edilmesi gerektiğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.