Mahfi Eğilmez'den uyarı: Herkes hazırlıklı olsun

Mahfi Eğilmez, son yazısında enflasyon beklentilerine ve bu beklentilerin ekonomik durumu nasıl etkilediğine vurgu yaptı. “12 Ay Sonra Enflasyon Ne Olur?” başlıklı yazısında, beklentilerin enflasyonla mücadelede ne kadar kritik bir rol oynadığını belirtti.

Ünlü ekonomist, "Ekonomide gidişatı belirleyen en önemli unsurlardan biri beklentilerdir. Beklentiler, gerçekleşmelerin öncüsüdür" diyerek, beklentilerin çoğu zaman gerçekleşmeleri şekillendirdiğini vurguladı. Özellikle özel sektör yöneticilerinin enflasyon artışına dair öngörülerinin, fiyat artışlarını hızlandırabileceğine dikkat çekti.

HANGİ ENFLASYON BEKLENTİSİ GERÇEKLEŞECEK?

Eğilmez, merkez bankalarının enflasyonla etkili bir şekilde mücadele edebilmesi için beklentileri dikkatle izlemeleri gerektiğini belirtti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan beklenti anketlerine değinen Eğilmez, 2025 yılına ilişkin enflasyon beklentilerinin oldukça farklı olduğunu ifade etti. Piyasa katılımcıları enflasyonun yüzde 27,49’a düşeceğini öngörürken, reel sektör temsilcileri mevcut enflasyon seviyesinin korunacağını tahmin ediyor. Hane halkları ise enflasyonun yüzde 71,56’ya yükseleceği yönünde bir beklenti içindeler.

"NE DESEK BOŞ"

Bu farklı beklentilere dayanarak Eğilmez, Orta Vadeli Program (OVP) tarafından 2025 için hedeflenen yüzde 17,50 enflasyon oranına hiçbir kesimin inanmadığını dile getirdi. Reel sektörün, fiyatları belirleyen en önemli grup olduğunu vurgulayan Eğilmez, onların beklentileri doğrultusunda enflasyonla mücadelede olumlu sonuç almanın zor olduğunu belirterek, "Ne desek boş: Kassandra Laneti etkisiyle olsa gerek, karar vericiler bize inanmıyor." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.