Mahkeme, Cihan Kolivar’ın Davasını Neden Düşürdü?

İstanbul 17. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirilen duruşmada, Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar hakkında önemli bir gelişme yaşandı.Detaylar haberde...

İstanbul 17. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Kolivar'ın avukatı katıldı. Hakim duruşmada, sanık Kolivar hakkında alınan güncel nüfus kayıt örneğinde, 4 Eylül'de yaşamını kaybettiğinin kayıtlı olduğunu tutanağa geçirdi.

AVUKAT DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİNİ TALEP ETTİ

Söz verilen sanık avukatı Bilge Çiftçi Kolivar, müvekkilinin ölmesi sebebiyle davanın düşürülmesini talep etti. Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar'ın, katılmış olduğu bir televizyon programı ve sosyal medya hesabında kullandığı ifadeler sebebiyle 11 yıl 11 aya kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın, Kolivar'ın yaşamını kaybetmesi sebebiyle düşmesine karar verildi.

MAHKEME KARARINI AÇIKLADI

Kararını açıklayan mahkeme, sanığın çıkarılan nüfus örneğinde yaşamını kaybettiği anlaşıldığından üzerine atılı suçlardan açılan davanın düşürülmesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Katıldığı bir televizyon programında kullandığı ifadeler sebebiyle hakkında resen soruşturma başlatılan Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, polislerce gözaltına alınmıştı. Emniyetteki işlemlerinin peşinden 9 Kasım 2023'te sevk edilmiş olduğu adliyede "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan tutuklanan Kolivar, avukatının itirazıyla 17 Kasım 2023'te tahliye edilmişti.

İDDİANAMEDE CUMHURBAŞKANI ŞİKAYETÇİ OLDU

Kolivar hakkındaki soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "müşteki" olarak yer alıyordu. İddianamede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı aracılığıyla dosyaya sunulan dilekçede, katıldığı televizyon programındaki açıklamaları ve sosyal medya hesabındaki paylaşımlarında "hakaret" içeren ifadeler kullanması nedeniyle Kolivar hakkında şikayetçi olunduğu anlatılıyordu.

HALKI AŞAĞILAMA SUÇLAMASI

Sanığın bazı paylaşımlarının açıkça Cumhurbaşkanı'nın şeref ve saygınlığına saldırı mahiyetinde olduğu, bazı paylaşımlarının da "halkın bir kesimini aşağılayıcı ve onur kırıcı olduğu" belirtilen iddianamede, bu paylaşımların da sosyal medya üstünden yapılması ve birçok kişi tarafınca ulaşılabilir olması sebebiyle aleniyet unsuru kazandığı vurgulanıyordu. İddianamede, sanığın doğrudan Türk milletine yönelen hitabı ve topluma yönelik sözleri dikkate alındığında, Türk milletini aşağılama kastıyla hareket ettiği anlatılarak, Kolivar'ın "zincirleme şekilde halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama", "zincirleme şekilde cumhurbaşkanına alenen hakaret" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlarından 2 yıl 5 aydan 11 yıl 11 aya kadar hapsi isteniyordu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.