Ankara 61. İş Mahkemesi, doğumundan sonra 'kistik fibrozis' tanısı alan 3 yaşındaki U.T.D.'nin ömür boyu kullanması gereken ve yurt dışından getirilen, kutusu ortalama 800 bin TL değerindeki ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmasına karar verdi. U.T.D.’ye, genetik bir hastalık olan kistik fibrozis nedeniyle senelik iki kutu ilaç reçete edildi. Aile, ilaç için SGK'ya başvurdu ancak ilaç, geri ödeme sıralamasında yer almadığı gerekçesiyle SGK tarafından reddedildi. Aile, SGK'nın kararına karşı mahkemeye başvurdu.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden alınan raporda, U.T.D.’ye kistik fibrozis tanısı konulduğu ve dava konusu ilacın tedavi için hayati önem taşıdığı, mevcut tedavi yöntemlerinden çok daha etkin olduğu vurgulandı. Raporda ilacın, hücrelerin işlevini düzeltici etkisi nedeniyle tedaviye büyük katkı sağladığı belirtildi.
Mahkeme, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki yaşama hakkı ve sağlık hizmetleri koruması maddelerine atıfta bulunarak, U.T.D.'nin tedavisinin sürdürülmemesi durumunda ciddi sağlık sorunları yaşanacağını ve anayasal güvence altındaki yaşama hakkının ihlal edileceğini belirtti. Mahkeme, sosyal devlet anlayışına uygun olarak devletin temel görevlerinin sağlık ve yaşama hakkını korumak olduğunu ifade etti. Sonuç olarak, mahkeme SGK'nın reddettiği başvuruyu kabul ederek, ilacın tedavi süresince kesintisiz olarak SGK tarafından karşılanmasına hükmetti.
Davacı ailenin avukatı Eliz Atlı, U.T.D.'nin doğumundan 15-20 gün sonra kistik fibrozis tanısı aldığını ve ömür boyu sürecek bir tedavi planlandığını belirtti. Atlı, tedavi için gerekli ilacın yurt dışından getirildiği ve yüksek maliyeti nedeniyle SGK'ya başvurduklarını, ancak ilacın geri ödeme sıralamasında yer almadığı için SGK'nın bu başvuruyu reddettiğini söyledi. Mahkeme kararının ardından, çocuğun ömür boyu ilaç erişiminin garanti altına alındığını ifade etti. Atlı, ilacın etkinliği ve güvenilirliğinin klinik araştırmalarla kanıtlandığını ve şu anda Türkiye’de kullanılmakta olduğunu belirtti.