Malezya formülü gündemde! Her aileye finansal danışman

Türkiye’de finansal okuryazarlığın artırılması amacıyla her aileye bir finansal danışman önerisi gündemde. TBMM'de konuşan yetkililer, Malezya’daki uygulamalardan ilham alınarak bu modelin Türkiye'de nasıl uygulanabileceğini değerlendiriyor.

Vatandaşların finansal okuryazarlığını artırmaya yönelik çalışmalar sürerken, her ailenin bir finansal danışman bulundurması önerisinin Türkiye’de uygulanabilirliği tartışılıyor. Bu konu, önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde gündeme geldi. TBMM Türkiye’de Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılması ve Düzeyinin Artırılması Alt Komisyonu’nda sunum yapan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Finansal Stratejiler ve Analiz Dairesi Başkanı Ozan Çağrı Gazitürk, Malezya'da benzer bir sistemin uygulandığını belirtti.

Gazitürk, "Malezya'da bu finansal okuryazarlık stratejisinin bir parçası olarak aile hekimlerinin muadili olan 'aile finansal danışmanı' uygulaması başlatıldı. Bu model oldukça sempatik görünüyor. Katılım Finans Dairemiz, yakında Malezya’dan bir ekiple bir etkinlik düzenleyecek; o süreçte kendilerini dinleyeceğiz. Yani, bu fikir fena görünmüyor" dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) yeni bir yapı önerisi de geldi. BDDK Uzmanı Enes Tapsız, finansal tüketicilerden gelen şikayetler üzerine bilgi vererek, bu alanda vatandaşların zararlarını tazmin edecek bir yapının kurulabileceğini dile getirdi. 2023 yılında 228 bin, bu yılın Ekim ayı itibarıyla ise 131 bin başvuru yapıldığını ifade eden Tapsız, başvuruların yalnızca yüzde 15’inin BDDK’nın görev alanına girdiğini, geri kalanının ise diğer finansal kurumları ilgilendirdiğini aktardı. Tapsız, şikayetlerin çözümünde direkt olarak finansal tüketicilere hitap eden bir kuruma ihtiyaç duyulduğunu, İngiltere, Yeni Zelanda ve Finlandiya gibi ülkelerde benzer yapıların bulunduğunu belirtti.

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Öztürk, finansal okuryazarlığı finansal bilgi, tutum ve davranış olarak üç ana temele oturttuklarını belirterek, kadınların finansal tutumda erkeklerden daha başarılı olduğunu ifade etti. Kadınların gizlice altın biriktirdiğini ve eşlerinden sakladıkları altın oranının yüksek olduğunu söyleyen Öztürk, "Merkez Bankası ile yaptığımız bir toplantıda, bu kadınların altınlarını sisteme nasıl kazandırabileceğimizi konuştuk. Kadınların finansal tutum endeksi, erkeklere göre 5 puan daha yüksek" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.