Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 7 bin liranın üzerindeki her türlü tahsilat ve ödemenin banka veya aracı finansal kurumlar vasıtasıyla gerçekleştirilmesi zorunlu hale getirildi. Yeni düzenleme sadece vergi mükelleflerini değil, aynı zamanda bu kapsama girmeyen tüm vatandaşları da ilgilendiriyor. Yani, artık 7 bin liranın üzerindeki alım-satım işlemlerinde tarafların ödemelerini nakit yerine banka hesapları üzerinden yapmaları şart koşuluyor.
Bu düzenlemeye uymayanlar, yani 7 bin liranın üzerinde nakit ödeme yapan ya da alan kişiler, hem alıcı hem de satıcı olarak cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Düzenlemeye göre, alıcıların ödemelerini bankalar veya diğer finansal kurumlar aracılığıyla gerçekleştirmesi gerekiyor, aksi takdirde her iki taraf da sorumlu tutulacak.
Peki, banka hesabı ya da kredi kartı olmayanlar ne yapacak? Bu kişiler, ödeme yapacakları hizmet ya da ürün bedelini satıcının banka hesabının bulunduğu şubeye giderek, ödemeyi oradan gerçekleştirebilecek ve işlem sonrası alacakları dekont ile yasal zorunluluğu yerine getirmiş olacaklar. Bu sayede cezai yaptırımdan korunmuş olacaklar.
Eğer bir kişi elden ödeme yapar ve satıcı da bu parayı kendi hesabına yatırırsa, bu işlem tevsik zorunluluğunu yerine getirmeyecek. Bu durumda hem alıcı hem de satıcı cezai işleme tabi tutulacak. Elden ödeme yasağıyla, kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesi ve vergi kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor.