Manisa'da ranta karşı 'Beyazfil' savunması

Beyazfil adıyla bilinen Manisa'nın sembol yapısının yıkılmaması adına mücadele devam ediyor.Manisa'nın sembol yapılarından biri olan, uzun sütunları ve rengiyle dikkat çeken, döneminin en modern binalarından biri sayılan...

Beyazfil adıyla bilinen Manisa'nın sembol yapısının yıkılmaması adına mücadele devam ediyor.

Manisa'nın sembol yapılarından biri olan, uzun sütunları ve rengiyle dikkat çeken, döneminin en modern binalarından biri sayılan ve halk arasında 'Beyazfil' adıyla bilinen tarihi yapı,üç yıl önce 30 milyon 450 bin liraya bir şirkete satılmıştı. Satış sonrası SİT Tescili de kaldırılan tarihi yapının yıkılmaması adına mücadele veren Beyazfil Yıkılmasın Platformu, dava açma kararı aldı.

YERİNE AVM VE OTEL YAPILMAK İSTENİYOR

Üç yıl önce 30 milyon 450 bin liraya Teksan Brode Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ'ye satılan Beyazfil binası, geçen aylarda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu Kararı ile SİT alanı olmaktan çıkarılmıştı. Yıkılarak yerine AVM ve otel yapılması gündeme gelen tarihi binayı korumak amacıyla, Manisa Akademik Odalar Birliği öncülüğünde Beyazfil Yıkılmasın Platformu oluşturuldu. Platform, binanın yıkılmasını engellemek için idare mahkemesinde dava açmaya hazırlanıyor.

Halk tarafından 'Beyazfil' adı verilen ve Manisa'ya ssk, sinema salonu ve çarşı olmak üzere pekçok konuda hizmet veren binanın yıkılmaması için kamuoyu oluşturulma mücadelesi veriliyor.

BİNAYI SATIN ALAN FIRMA, BAŞVURUDA BULUNARAK TESCİLİ KALDIRTTI

Binayı satın alan Teksan Brode Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ, 5 Mayıs 2017'de İzmir'deki 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurarak, kentesel SİT alanı içinde kalan ve 'birinci grup taşınmaz kültür varlığı' olarak tescil edilen Beyazfil binasının tescilinin kaldırılmasını talep etmişti.

Yapılan başvuru 9 Haziran 2017 tarihinde reddedildi. Ancak firma bu kez de Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na başvurarak karara itiraz etti. Firmanın talebi ve İzmir Bölge Kurulu’nun kararını değerlendiren Yüksel Kurul, 15 Kasım 2017'de Beyazfil binasının tescilini kaldırarak binayı SİT alanı olmaktan çıkardı.

Yaşanan bu gelişme sonrası Manisa Akademik Odalar Birliği, idare mahkemesine başvurma kararı aldığını açıkladı.

RANT AMAÇLI DEĞİŞİKLİK YAPILAMAZ

Manisa Akademik Odalar Birliği Dönem Sözcüsü Devrim Bali, araziye rant amaçlı imar planı değişikliği yapılmayacağını ve yeni yapılacak binanın da bu kurallara uymak zorunda olduğunu vurguladı.

Bali, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

''Taşınmaz 14 Ekim 2011 tarih ve 139 sayılı karar ile İzmir 2 Numaralı Koruma Kurulu'nca onaylanan koruma amaçlı imar planı sınırları içindedir. Bu sınırlar içerisindeki taşınmazlardan tescilli olmayan yapılar yeni yapılmak istendiğinde özel imara tabidirler. Tescilinin düşürülüp yıkılması planlanan Beyazfil, kentsel sınırlar içerisindedir.''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Sındırgı'da Yeni Terminal Projesi Tamamlanma Aşamasında
75 yıldır hizmet veriyordu: Hülya Koçyiğit'in damadı Ender Alkoçlar'ın şirketi iflas etti
19 ilde "Sibergöz" operasyonu, 51 gözaltı
H.K.G. davası: Sanıklar yeniden hâkim karşısında
Altı üstü kıytırık eski bir siyasetçisin