Maraş katliamının yıl dönümü anmasına valilik yasağı

19 Aralık 1978'de yaşanan Maraş katliamının 39’uncu yıl dönümüne sayılı günler kala, Valilik anma, yürüyüş, basın açıklaması ve benzeri tüm etkinlikleri 12 Ocak 2018 tarihine kadar yasakladı.Valilik konuya ilişkin yaptığı...

19 Aralık 1978'de yaşanan Maraş katliamının 39’uncu yıl dönümüne sayılı günler kala, Valilik anma, yürüyüş, basın açıklaması ve benzeri tüm etkinlikleri 12 Ocak 2018 tarihine kadar yasakladı.

Valilik konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "huzur güven ve kamu düzeni ortamının bozulmaması" gerekçesiyle etkinlik yasağı getirildiğini duyurdu. 

Valiliğin açıklaması şöyle:

“İdarece; ilimiz sınırları içerisinde tesis olan huzur ve güven ortamı ile milli güvenlik ve kamu düzeninin bozulmaması, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17. Maddesi, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi, 2935 Sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 11. Maddesi (m) bendi doğrultusunda il genelinde yapılacak toplantı, gösteri yürüyüşü, miting, anma etkinliği, çadır kurma, stant açma, basın açıklaması ve benzeri etkinliklerin 12 Aralık 2017 günü saat 08.00'den 12 Ocak 2018 günü saat 17.00'ye kadar yasaklanmıştır.''

NELER YAŞANMIŞTI ?

Faşist ve karanlık bir planın neticesinde çok sayıda insanın hayatını kaybettiği 'Maraş Katliami' yakın tarihin en korkunç ve vahşet dolu olaylarından biri olarak tarihteki yerini almıştır.19 Aralık 1978’de ülkücülerin gözde filmi, Cüneyt Arkın’ın başrol oynadığı “Güneş Ne Zaman Doğacak''ın gösterildiği Çiçek Sineması’na ses bombası atıldı. Sinemanın ''komünistler tarafından bombalandığı’ iddia edildi. Zaten şehirde Alevilerin Sünnilere saldıracağı, camileri bombalayacağı günlerdir konuşuluyordu.

Katliamın fitilini ateşleyen bu olaydan sonra, Kalabalık faşist ve sağcı grup ile Türkoğlu ilçesinden gelen bir grup faşist  'Kanımız Aksa da Zafer İslam’ın ve 'Müslüman Türkiye' sloganlarıyla Cumhuriyet Halk Partisi il merkezine, PTT ve Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) binalarına saldırdı. Ertesi gün Alevilerin yoğunlukla oturduğu Yörükselim Mahallesi'nde bir kıraathane bombalandı.Cenazelerin kaldırılması sırasında kalabalık faşist grubun saldırısı ve askerlerin olaylara müdahale etmemesi Alevi yurttaşların can kaybını ve yaralı sayısını arttırdı.

KATLİAMIN ACI BİLANÇOSU

19-26 Aralık 1978’de Kahramanmaraş’ta meydana gelen Maraş katliamı,dönemin devlet yetkilileri tarafından  Alevi ve Sünni vatandaşların arasında gelişen olaylar olarak kamuoyuna anlatılmaya çalışılsa da aslında ''derin devlet’in Türkiye’deki en büyük organize eylemi olarak tarihe geçti.

Katliamın yegane sorumlusu ise Kontrgerillanın organize ettiği, faşist grupların başı çektiği sağcı gruplar oldu.

Resmi rakamlara göre yedi gün süren olaylar sırasında 150 insan öldürüldü. Alevilere ait 200'ün üzerinde ev yakıldı, 100'e yakın işyeri tahrip edildi. Yirmi üç yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1–24 yıl arasında ceza almıştır. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Soğuk Havayı Seven Mucize Bitki: -19 Derecede Büyüyor, 2 Metreye Ulaşıyor, Hem Ucuz Hem de Verimli
Türkiye’nin en genç ve en yaşlı ili belli oldu: Bakın en genç il neresi oldu?
Resmi Gazete'de bugün: 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete kararları
Sergen Yalçın'dan Şaşırtıcı Açıklama: Beşiktaş Sorusuna Dikkat Çeken Cevap!
Türkiye'den Vizesiz Ziyaret Edilebilecek Ülkelerin 2024 Yılı Güncel Listesi Yayınlandı!