Mark Rutte: "Putin'in çaresizliğinin işaretidir"

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Rusya'nın Kuzey Kore askerlerini Kursk bölgesine konuşlandırmasının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in artan çaresizliğini yansıttığını belirtti.

Mark Rutte, Brüksel'deki NATO karargahında Güney Kore'den gelen üst düzey bir heyetle yapacağı görüşme öncesinde basına açıklamalarda bulundu. Rutte, Kuzey Kore'nin Ukrayna savaşına katılımıyla ilgili olarak, "Putin, Kuzey Kore'ye uluslararası yaptırımları aşması için askeri teknoloji ve diğer destekleri sağlıyor," ifadesini kullandı.

Rutte, Kuzey Kore birliklerinin Kursk'a konuşlandırılmasının, Putin'in artan çaresizliğini gösterdiğini belirtti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'ya saldırılarını dış destek olmadan sürdüremediğini vurguladı. Bu durumun hem Avrupa'nın hem de Asya-Pasifik bölgesinin güvenliğine tehdit oluşturduğunu ifade eden Rutte, "NATO müttefikleri, özgür ve demokratik bir Ukrayna'yı desteklemeye devam edecek, çünkü Ukrayna'nın güvenliği bizim güvenliğimizdir," dedi.

Rutte, NATO ittifakı içinde hem Ukrayna hem de Asya Pasifik temsilcileriyle, Kiev'e yönelik askeri desteğin artırılması gerekliliğini tartışacaklarını ve Kuzey Kore'nin katılımıyla ilgili atılacak adımları değerlendireceklerini kaydetti.

Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in haziran ayında Kuzey Kore'ye resmi bir ziyarette bulunduğu ve bu ziyaret sırasında iki ülke arasında "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması" imzalandığı hatırlatıldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 25 Ekim'de yaptığı açıklamada, Rusya'nın ilk Kuzey Koreli askerleri muharebe alanlarına 27-28 Ekim tarihlerinde konuşlandıracağını bildirdi. Beyaz Saray ise aynı gün, Rusya'nın Ukrayna ile savaşmak üzere 3 binden fazla asker getirdiğini ve bu askerlerin bazılarının muhtemelen Kursk bölgesine yerleştirileceğini açıkladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.