Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü'nde düzenlediği "Gıdalarda Taklit ve Tağşiş" etkinliğinde önemli bilgiler paylaşıldı. Prof. Dr. Nevzat Artık, her yıl dünyada 700 milyon kişinin kirlenmiş gıdalardan kaynaklı 200’den fazla hastalıktan etkilendiğini ve bu vakaların %40’ının 5 yaş altındaki çocuklardan oluştuğunu belirtti. Prof. Dr. Artık, AB Gıda Sahtekarlık Ağı verilerine göre, gıda sahtekarlığında %47 ile yanlış-yanıltıcı etiketlemenin ilk sırada olduğunu vurguladı.
Adana Zeytin Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (ZEYKOOP) Başkanı Dr. Mehmet Güler ise Türkiye'de 2023 yılında 1,7 milyon ton zeytin ve 216 bin ton zeytinyağı üretildiğini hatırlatarak, küçük ve orta ölçekli üreticilerin bilgi ve teknoloji eksikliğinin maliyetleri yükselttiğini ifade etti.
Dr. Şebnem Güler de tağşiş ve taklidin en çok yapıldığı ürünler arasında %24 ile zeytinyağının başı çektiğini söyledi. Güler, doğal zeytinyağına farklı bitki yağlarının eklenmesinin yaygın olduğunu ve riviera tipi yağların natürel zeytinyağı adı altında piyasaya sürülmesinin ciddi bir sorun teşkil ettiğini belirtti. Süt, bal, safran, balık ve kahvenin de sahtekarlıkta öne çıkan diğer ürünler arasında yer aldığı açıklandı.