Marmara İçin 7.8 Büyüklüğünde Deprem Uyarısı: "Bursa’da Risk Yüksek!

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara Bölgesi'nde 250 yıllık enerji birikiminin büyük bir depremi tetikleyebileceğini belirtti.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara Bölgesi ve özellikle Bursa için çarpıcı deprem uyarılarında bulundu. Marmara Denizi'ndeki fay hattının 250 yıldır enerji biriktirdiğini belirten Tatar, İzmit ve Şarköy arasındaki bölümün henüz kırılmamış olmasının büyük bir risk oluşturduğunu söyledi.

MARMARA BÖLGESİNDE BÜYÜK TEHLİKE

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonrası, uzmanlar Marmara Bölgesi için uyarılarını sürdürüyor. Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara Denizi'ndeki fay hattının her yıl 2,5 santimetre batıya doğru kaydığını ve bu enerji birikiminin 7.8 büyüklüğüne varan bir depremi tetikleyebileceğini vurguladı. Tatar, özellikle Bursa için kaygılandığını belirtti.

BURSA İÇİN BÜYÜK RİSK

Tatar, 1999 İzmit ve 1912 Mürefte depremleri arasında kalan alanın kırılmadığını ve büyük bir deprem riskinin bulunduğunu ifade etti. Güney Marmara’da da aktif faylar bulunduğuna dikkat çeken Tatar, Bursa’nın bu faylardan dolayı yüksek risk altında olduğunu söyledi. 1855 yılında yaşanan Bursa depremi de bu fay hatlarıyla ilişkilendirilmişti.

'ACİLEN HAZIRLIK YAPILMALI'

Prof. Dr. Tatar, Marmara Denizi’ndeki enerji birikiminin göz ardı edilmemesi gerektiğini ve gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Özellikle Bursa gibi büyük yerleşim bölgelerinde depreme hazırlık konusunda acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.