Marmara Üniversitesi'nden tuhaf Erdoğan açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4 yıllık fakülte mezun olduğu iddia edilen 1980-1981 dönemi yıllığında Erdoğan’a dair hiçbir bulgu olmadığına dikkat çekilmişti. Yüz on yılı aşkın bir tarihi olan Marmara Üniversitesi,...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4 yıllık fakülte mezun olduğu iddia edilen 1980-1981 dönemi yıllığında Erdoğan’a dair hiçbir bulgu olmadığına dikkat çekilmişti. Yüz on yılı aşkın bir tarihi olan Marmara Üniversitesi, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra (1983) İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin (İİTİA) adı değiştirilerek kuruldu. Akademi'ye bağlı fakülte e yüksek okullar üniversitenin temelini oluşturdu.

Erdoğan'ın kayıtlı olduğu ileri zürülen okulun, İİTİA'ya bağlı 4 yıllık bir fakülte değil, 2+1 eğitim yılı olan 3 yıllık Maliye Muhasebe Yüksek Okulu olduğu ileri sürülüyor. Bilindiği gibi, cumhurbaşkanı olabilmek için önemli şartlardan biri 4 yıllık bir üniversite (fükülte) mezunu olmak.

Anımsanacağı gibi, Robert Koleji mezunu olan Bülent Ecevit, daha sonra İngiltere'de 2 yıllık bir yüksek okul bitirmiş, bu nedenle cumhurbaşkanlığı adaylığı teklif edildiğinde, 4 yıllık fakülte diplomam yok diye kabul etmemişti. 

Eğer 4 yıllık bir fakülte mezunu olmak şartı yerine getirilememişse Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı Anayasa gereği düşüyor. Bu durumda ayrıca "resmi evrakta sahtecilik" yapmaktan yargılanmasının da yolu açılıyor.

HANGİ YIL MEZUN OLDUĞU BELLİ DEĞİL

Tarihçi-yazar Ayşe Hür, Twitter üzerinden açıklama yaparak, Marmara Üniversitesi'ne Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mezuniyet belgelerine ilişkin sorular yönelttiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hangi yıl kayıt yaptırdığı, hangi yıl mezun olduğu, ders listesini, aldığı notları Marmara Üniversitesi’ne “Bilgi Edinme Kanunu'' çerçevesinde soran Ayşe Hür, üniversiteden aldığı yanıta da sosyal medya hesabında yer verdi.

Marmara Üniversitesi, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 15 ve 27. Maddelerine referans verdiği yanıtında, “gizliliğe'' dikkat çekti.

ÜNİVERSİTE: GİZLİ TUTULMASI GEREKİYOR

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Bozlağan imzalı yanıtta, “Kamu görevlileri için düzenlenen özlük ve sicil dosyalarının üçüncü kişilere karşı gizli tutulması gerekmekte ve bilgi edinme hakkının yasaya uygun olarak kullanılması, yasal sınırlamalar çerçevesinde idare tarafından sağlanmaktadır. Bu bağlamda, talep edilen bilgi ve belgelerin ancak bir davaya konu olması halinde mahkemesince talep edilmesi akabinde ilgi yazı konusu bilgi belge ve evraklar ancak mahkemesine sunulabilecektir'' denildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

İYİ Parti Trabzon’da istifalar devam ediyor
Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ile bir görüşme gerçekleştirdi
Meclis Başkanı Kurtulmuş bugün DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi'ni ziyaret edecek
El sıkışıp eleştireceğiz
Yapılan açıklamalara bakarsanız yeni bir anayasa gözükmüyor