Marmara Denizi'nde yapılan araştırmalar, denizanalarının popülasyonunun artmasıyla bölgenin tamamını etkileyecek bir istila riski taşıdığını gösteriyor. Prof. Dr. Okyar, denizanalarının kirli bölgelerde arttığını ve sıcaklıklardaki yükselişin de etkisiyle Marmara Denizi'nde olumsuz bir ortamın oluştuğunu belirtti. Denizanalarının çoğalması için uygun bir ortam sağlayan Marmara Denizi'nin, bu durumun devam etmesi halinde tamamen denizanalarıyla kaplanabileceği uyarısında bulundu.
EKOSİSTEMİN İŞLEYİŞİNİ DEĞİŞTİREBİLİR Marmara Denizi'nde yapılan çalışmalar, aşırı çoğalan denizanalarının öldükten sonra çözündüğünü ve su kalitesinde bozulmaya neden olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum, ekosistemde önemli bir değişikliğe yol açabilir. Özellikle 5-10 metre derinliklerde yoğunlaşan denizanalarının ekosistem üzerindeki etkisi, bilim insanları tarafından endişeyle takip ediliyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE YENİ TÜRLER Prof. Dr. Okyar, yapılan çalışmalarda iklim değişikliğinin Marmara Denizi'ne yeni istilacı denizanası türlerini getirdiğini belirtti. Son yıllarda tespit edilen yeni türlerin popülasyonlarını artırdığını ifade eden Okyar, bu durumun denizel ekosistemde çözünmüş organik madde yükünü artırarak ekosistem dengesini bozabileceğine dikkat çekti.
EKONOMİYE KATKI SAĞLAYABİLİR Denizanası istilasının sadece çevresel bir sorun olmadığını belirten Okyar, bu canlıların toplanarak ekonomiye katkı sağlayabileceğini söyledi. Küresel ısınmanın tetiklediği her mevsimde görülen denizanası istilasının, Uzak Doğu'da tüketilen bir ürün olarak ekonomiye değer katabileceği belirtiliyor.