Marmara Bölgesi'nde haziran ayı yağışları, 1991-2020 ortalamasına kıyasla %92 oranında ciddi bir azalma gösterdi. Barajlardaki su oranı %65’in altına düşerken, Çanakkale’de yağışlar geçen yıla göre %98 oranında azaldı. Meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir, sera gazlarının iklim değişikliğine yol açarak kuraklık ve fırtınaları artırdığını belirtti.
Marmara Bölgesi'nde haziran yağışlarının 1991-2020 dönemi ortalamasına göre %92 azaldığı tespit edildi. Haziran ayı yağış miktarının uzun dönem ortalaması 41,5 milimetre olarak belirlenirken, geçen yıl haziranda 42,6 milimetre yağış ölçüldü. Bu yıl ise aynı dönemde sadece 3,4 milimetre yağış düştü.
Barajlardaki su oranı %65’in altına düştü. Hazirandaki yağışlarda, Kırklareli hariç Marmara Bölgesi genelinde %60’a varan azalmalar kaydedildi. Bu ayda, son 21 yıldır kaydedilen en düşük yağış miktarları gözlemlenirken, Çanakkale’de yağışlar geçen yıla göre %98 oranında azaldı. Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kocaeli ve Yalova’da son 64 yılın, İstanbul’da ise son 21 yılın en düşük haziran yağışları gerçekleşti.
Meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir, temmuz ayında da yağışların düşük olduğunu belirterek, bu durumun barajlardaki su doluluk seviyesini olumsuz etkilediğini ve barajlardaki su oranının %65’in altına düştüğünü ifade etti.
Özdemir, sera gazlarındaki artışların sıcaklıkları artırdığını ve bu artışların yağış dengesini bozduğunu belirtti. Sıcaklıkların aşırı yükselmesinin buharlaşmayı artırdığını ve bu durumun kuraklık ve yoğun fırtınaların çoğalmasına yol açtığını vurguladı.