Mars gezegeninde Metan gazı buldular

Kızıl gezenin toprağında kimyasal analizler yapan NASA çok ilginç bir sonuç elde etti: Organik yaşam bileşenlerin ipucunu veren Metan gazı.

Mars gezegenine indirdiği son rover’ı Curiosity ile kızıl gezenin toprağında kimyasal analizler yapan NASA çok ilginç bir sonuç elde etti: Organik yaşam bileşenlerin ipucunu veren Metan gazı.

 Daha çok organik bileşenlerin çürümesiyle ortaya çıkan Metan gazı varlığı Mars’ta eskiden bir yaşam olduğunu, bitki örtüsünün bulunabileceği ihtimalini güçlendirdi.

Curiosity’inin analizlerinde şimdilik tespit edilen metan gazı, bir milyarda 21 oranında bulunuyor. Bu dünya gibi bir gezegenle karşılaştırınca; çok küçük bir oran ancak Metan’ın varlığı bile Mars’ın geçmişi hakkında umut verici bir gelişme olarak yorumlanıyor.

Aslında Curiosity Metan gazını 2013 yılında tespit etmişti ancak o zamanki oran bir milyarda 7 oranındaydı. Şimdi ise bu oranın 3 katı boyutunda bir metan yoğunluğu tespit edildiği için bu gazın Mars’taki organik bileşenlerin çürümesiyle olumuş olabileceği ihtimali giderek güçleniyor.

Bilim insanlarına göre, atmoferini kaybeden gezegende tüm gazlar uzaya kaçmış durumda. Dolayısıyla, metan gibi bileşenleri ancak toprak ve kaya analizlerinde bulmak mümkün oluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Yapay zekayla beraber hayatımıza girecek metal yaka kavramı
Tüm meslekleri etkisi altına aldı: İşte yapay zekayı en çok kullanan sektörler!
İkinci Türk astronot 8 Haziran'da uzaya yola çıkıyor!
TikTok, ABD Hükümetine Karşı Dava Açtı!
iPad Air, Pro, Pencil Pro ve Magic Keyboard: Fiyatlar Belli Oldu!