Mars'a benzerliğiyle Dünya Jeolojik Miras Listesi'ne girdi

Burdur'daki Salda Gölü, Mars'a benzerliği nedeniyle "Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Miras Listesi"ne girdi. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Balcı, iklim krizi nedeniyle gölün yok olma tehlikesine dikkat çekti. Salda'nın korunması, bilimsel çalışmalar için kritik önem taşıyor.

SALDA GÖLÜ, DÜNYA JEOLOJİK MİRAS LİSTESİ'NDE MARS'A BENZERLİĞİYLE YER ALDI

Prof. Dr. Nurgül Balcı, iklim krizi nedeniyle kolayca yok olabilecek bir alan olduğuna dikkat çekti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgül Balcı, Burdur’daki Salda Gölü’nün "Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Miras Listesi"ne girmesinde Mars gezegenine benzerliğinin etkili olduğunu belirtti. Salda’nın adaylık dosyasını Dünya Jeoloji Kongresi için hazırlayan Balcı, bu benzerliğin bilim insanlarının göle olan ilgisini artıracağını ifade etti.

Balcı, bir yerin jeolojik miras olarak tanımlanabilmesi için belirli görsel değerlere sahip olması ve diğer jeolojik unsurlardan öne çıkması gerektiğini vurguladı. "Salda Gölü bu kriterlere sahip. Ayrıca, bilimsel bilgi birikiminin de önemli olduğu ikinci bir kriter var. Benim en büyük katkım, bu bilimsel verileri ortaya koymak oldu" dedi.

JEOPOLİTİK ÖNEMİ VURGULANDI

Prof. Dr. Balcı, İTÜ Jeomikrobiyoloji-Biyojeokimya Araştırma Grubu’nun lideri olarak, Salda’nın ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalarda önemini ortaya koymak için çeşitli makaleler ve araştırmalar yaptıklarını söyledi. NASA ile yürütülen çalışmalarda göl çevresindeki karbonatların yalnızca görsel olarak değil, jeolojik açıdan da önemli olduğunu belirttiklerini ifade etti.

"Bilimsel bilgi, bu seçimde önemli bir kriterdi ve biz bunu sağladık. 'Mars’taki Jezero Krateri’ndeki karbonatlara en yakın yerlerden biri Salda'dır' dedik. Buradaki izlerin, güneş sistemindeki gezegenlerde ve Mars'ta yaşam arama çalışmalarına ipucu olabileceğini gösterdik. Bunu söyleyebilmek için bilimsel verilerle yapılan projelerin uluslararası camiada kabul görmesi gerekiyor" diyen Balcı, bu çalışmaların kabul edilmesinin ardından Salda'nın jeolojik miras olarak ilan edildiğini aktardı.

Balcı, göl çevresindeki karbonatların insan baskısı altında olduğunu ve Salda’nın iklim krizi nedeniyle kolaylıkla yok olabileceğini belirterek, "Bu nedenle gölün korunması gerektiğini vurguladık. Jeolojik Miras Komisyonu da bu bilgiyi değerlendirerek Salda Gölü’nü listeye aldı. Bütün dünya buranın korunması gereken bir alan olduğunu kabul etti. Mars ile ilgili çalışan insanlar için burası odak noktası olacak. Bu anlamda göldeki bilimsel çalışmaların hızlanacağını düşünüyorum" dedi. Ayrıca, Türkiye’den jeolojik miras listesine aday diğer bölgelerle ilgili daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

JEOPARK POTANSİYELİ

Salda, Acı ve Yarışlı gibi önemli gölleri barındıran Göller Bölgesi’nin "jeopark" potansiyeli taşıdığını da vurgulayan Balcı, bu durumun bölgenin turizmine de önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği’nin başlattığı ve UNESCO tarafından desteklenen proje kapsamında, Türkiye’den Burdur’daki Salda Gölü ve Bitlis’teki Nemrut Kalderası aday gösterilmişti.

Ağustos ayında Güney Kore’nin Busan kentinde düzenlenen 37. Dünya Jeoloji Kongresi’nde, Salda Gölü’nün "Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Miras Listesi"ne girdiği açıklanmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.