UZAYDA BİTKİ DENEYİ: SCHRENKİELLA PARVULA VE TUZ STRESİ
Ege Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Dr. Rengin Özgür Uzilday, Dr. Barış Uzilday ve Prof. Dr. İsmail Türkan liderliğindeki araştırma ekibi, uzay ortamında gerçekleştirdikleri deneylerden biri olan "Schrenkiella Parvulanın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması-Extremophyte" üzerinde çalıştı. Deneyde, bitkinin yüksek tuzlu ortamlara olan direnci incelendi ve Mars tarımı için potansiyel özellikleri araştırıldı.
BİTKİNİN UZAYDAKİ TEPKİLERİ: DOÇ. DR. BARIŞ UZİLDAY'IN GÖRÜŞLERİ
Dr. Barış Uzilday'a göre, deneyin ilk günlerinde bitkilerin çimlendiği ve beklenen büyümeye ulaştıkları gözlendi. Ancak, mikro yer çekimi nedeniyle bitkilerin yaprak ve gövde şekillerinde farklılıklar gözlemlendi. Schrenkiella parvula bitkisinin tuzlu, ağır metal içeren ve değişen sıcaklık gibi zorlu koşullara toleranslı olduğu belirtildi.
DENEYİN SÜRECİ VE İLERLEYEN ADIMLAR: DOÇ. DR. UZİLDAY'IN AÇIKLAMALARI
Deney sürecinin devam ettiğini vurgulayan Doç. Dr. Uzilday, bitkilerin sonunda astronot Alper Gezeravcı tarafından toplandığını ve dondurulduğunu belirtti. Bitkilerin daha sonra derin dondurucuda -80 santigrat derecede saklandığını ve dünyaya getirileceğini açıkladı. Daha sonra, bitkilerin büyüme performansı ve genetik analizleriyle hangi genlerin etkinleştiği gibi detayların araştırılacağını ifade etti.