MAVEN uzay mekiği, zekice bir çözüm ile hayata döndürüldü

Güneş sistemimizin çeşitli köşelerinde hem de Güneş sisteminin ötesinde çeşitli uzay mekikleri ve uzay sondaları bulunuyor. NASA’nın uzaya gönderdiği uzay mekiklerinden bazıları da yıllar sonra bile aktif kalarak Dünya’ya veri göndermeye devam ediyor.

Ancak elbette uzayın zorlu şartları ve beklenmedik sürprizler bazı mekiklerin yıllar içinde kullanamaz hale gelmesine neden oluyor.

NASA’nın MAVEN uzay mekiğinin de artık miadını doldurduğu düşünülüyordu. Ancak görünen o ki MAVEN uzak mekiği bir süre daha görevine devam edecek.

MAVEN, ya da tam adıyla Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN, bu yılın başından beri pasif haldeydi. Mars’taki görevi sırasında bir sorunla karşılaşan mekikten artık faydalanılamayacağı düşünülüyordu. Ancak NASA bu sorunu çözmeyi başardı ve MAVEN adeta ölümden döndü.

2013 yılında NASA tarafından Mars yörüngesine gönderilen MAVEN, bu yılın başına kadar sorunsuz çalışıyordu. Ancak bu yılın başında uzay mekiğinin sisteminde bir sorun oluşunca araç rotasyonunu ve uzaydaki yerini tespit edemez ve yörüngesini belirleyemez hale geldi. Bu yüzden araç şubat ayında güvenli moda alınarak pasif hale getirildi. Sonunda MAVEN ile yeniden iletişim kuran NASA, sorunu tespit etti ve uzaktan bir yazılım güncellemesi göndererek sistemdeki bu hatayı çözmeyi başardı. Yerini ve yönünü tespit etmesini sağlayan sistemleri çöken araç, yüklenen bu güncelleme sayesinde artık yıldızların konumunu tespit ederek yönünü buna göre ayarlayabiliyor. Mars üzerindeki yörüngesini yıldızların konumunu hesaplayarak belirliyor.

3D yazıcı ile yapılan canlı kulak ilk kez bir hastaya nakledildi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Darbe aldıkça sertleşen malzeme: Depreme karşı binalarda kullanılabilir mi?
TikTok ve ByteDance ABD'deki Yasa İçin Hukuki Mücadeleye Başlıyor
Tıbbi teşhis alanında devrim yaratan yapay zeka: Med Gemini nedir?
Meta soruşturması tamamlandı: Toplam ceza 898 milyon lira!
Çin'in Chang'e-6 Misyonu: Ay'ın Karanlık Yüzüne İniş Yaptı!