Sivas'ta vatandaşlar "14 Kasım Diyabetler Günü" çerçevesinde farkındalık oluşturmak için yürüyüp elindeki balonları gökyüzüne bıraktılar.
Sivas Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı tarafından organize edilen yürüyüş Sivas İnönü Bulvarında başlayıp Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi bahçesinde tamamlandı. Yürüyüşe Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek'in eşi Çiğdem Şimşek, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı. "Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım" , " Diyabetin Farkında Olun Farklı Olun" yazılı pankart ve balonlarla yürüyen yaklaşık 100 kişi diyabete dikkat çekti. Dünya Diyabet Günü kapsamında basın açıklamasında bulunan Uzm. Dr. Esma Kılıç, "Diyabet, vücutta insülinin üretilmediği, az üretildiği veya üretilen insülinin etkili bir şekilde kullanılamadığı durumlarda ortaya çıkan, kan şekeri yüksekliğiyle seyreden kronik bir hastalıktır. Diyabet dünya çapında çok büyük bir sorun haline geldi. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF), dünya genelinde 382 milyon yetişkinin diyabet hastası olduğu tahminin de bulundu. Diyabet görülme sıklığı pandemik oranlara ulaştı ve 2035 yılına kadar bu rakamın 592 milyon olması beklenmektedir. Yaşlanan nüfus, kentleşme ve değişen yaşam tarzları diğer kronik hastalıklarla birlikte diyabet pandemisini de hızla artırmaktadır. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) tarafından diyabetin yaygınlığı hakkında yayımlanan güncel veriler, Türkiye'de 20-79 yaş aralığında yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğunu ve bu rakamın toplam yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 15'ine denk geldiğini göstermektedir" dedi.
"Diyabet önemli bir halk sağlığı sorunudur."
Kılıç, diyabetin öneminden bahsederek, "Diyabetli her iki kişiden birinin tanı almadığı bilinmektedir. Bu durum kişileri sakatlık ve erken ölüme neden olan komplikasyonlara karşı elverişli hale getirmektedir. Diyabette tanının gecikmesi demek, diyabetli bireylerin komplikasyonlardan en az biri ile karşılaşması anlamına gelir. Birçok ülkede diyabet; görme kaybı, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve uzuv kaybının en önemli nedenidir. Bununla birlikte iyi diyabet yönetimi sayesinde diyabete bağlı komplikasyonlar önlenebilir. Özellikle tip 2 diyabet yüzde 80 oranında önlenebilen bir hastalıktır. Bu durumun başarılı bir şekilde kontrol edilmesi sadece ilaçlara ve tıbbi tedavilere bağlı değildir, önleyici faaliyetler de başarılı kontrolde önemli yer tutmaktadır. Önleyici faaliyetlerin başında sağlık tercihlerini yapabilen, sağlık okuryazarlığı yüksek bireyler yetiştirmek ve bu kişilerin sağlıklı yaşam davranışlarını uygulayabileceği ortamı hazırlamak gelir. Bu anlamda fiziksel aktivite ile sağlıklı ve dengeli beslenme önem kazanmaktadır. Müdürlüğümüz bünyesinde sağlıklı hayat merkezinde ücretsiz olarak diyetisyen ve fizyoterapistlerimiz ile hizmet verilmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl kasım ayında "Dünya Diyabet Günü" kapsamında diyabet hastalığı ve diyabetten korunma yolları hakkında halkı bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Bu amaçla ilimizde düzenlemiş olduğumuz organizasyonda vatandaşlarımızın dikkatini çekmek adına yürüyüşümüzü gerçekleştirdik ve etkinlik alanında arkadaşlarımız bilgilendirmelerde bulundu" diye konuştu.