Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Maymun Çiçeği (M Çiçeği) salgınında vaka sayılarının olağanüstü bir artış gösterdiğini açıkladı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinde vakalar hızla artarken, virüsün daha önce görülmediği ülkelerde de ortaya çıkması endişeleri artırıyor. DSÖ, salgını kontrol altına almak için küresel çapta bir mücadele başlattı ve ülkelerden daha fazla işbirliği yapılması çağrısında bulundu.
DSÖ'nün Maymun Çiçeği virüsü (Mpox) ile ilgili bilgilendirme toplantısında konuşan Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının kontrol altına alınması için küresel işbirliğinin önemine dikkat çekti.
DSÖ'DEN KRİTİK UYARI
Ghebreyesus, 2022'de küresel Maymun Çiçeği salgınının başlamasından bu yana DSÖ'ye 100 binden fazla doğrulanmış vaka bildirildiğini belirtti. Özellikle Afrika'da M Çiçeği vakalarında benzeri görülmemiş bir artış yaşandığını vurgulayan Ghebreyesus, durumun ciddiyetini ortaya koydu.
Ghebreyesus, "Bulaşma şu anda Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yoğunlaşıyor ve 2024'te bildirilen vakaların yüzde 90'ı burada. Sadece bu yıl, 575 ölüm dahil olmak üzere 16 binden fazla şüpheli vaka kaydedildi." ifadelerini kullandı.
VAKALARDA ÖNEMLİ ARTIŞ!
Ghebreyesus, "Klad 1b" türünün hızla yayılması nedeniyle Maymun Çiçeği virüsünü "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan ettiklerini hatırlatarak, geçen ay bu türün, daha önce vaka görülmeyen Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin komşu ülkeleri Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda'nın yanı sıra Tayland ve İsveç'te de bildirildiğini söyledi.
Ghebreyesus, DSÖ ve ortaklarının, küresel, bölgesel ve ulusal düzeyde M Çiçeği salgınını durdurmak amacıyla "Küresel M Çiçeği Virüsü Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı" geliştirdiklerini belirtti. Bu planın, kapsamlı gözetim ve müdahale stratejilerinin uygulanmasına, araştırmanın ilerletilmesine ve tıbbi karşı önlemlere eşit erişimin sağlanmasına, zoonotik bulaşmanın en aza indirilmesine ve toplulukların salgın önleme ve kontrolüne aktif olarak katılımının sağlanmasına odaklandığını ifade etti.
Ghebreyesus, DSÖ'nün Afrika Bölge Ofisi'nin, Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) ile işbirliği içinde, M Çiçeği salgınına karşı müdahale çabalarının koordinasyonuna öncülük edeceğini söyledi.
'ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞART'
Ghebreyesus, Maymun Çiçeği salgınının kontrol altına alınması için uluslararası işbirliği ve ortak bir mücadele gerektiğini belirtti. "Yeni M Çiçeği salgını kontrol altına alınabilir ve durdurulabilir. Bunu başarmak için uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel ortaklar, sivil toplum kuruluşları, araştırmacılar, üreticiler ve üye ülkeler arasında koordineli bir eylem gerekiyor." şeklinde konuştu.
Uzmanlar, aşılama çalışmalarının hızlandırılmasının, kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesinin ve erken teşhisin öneminin altını çizdi.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?
Maymun Çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşan bir virüstür. Virüs, vücut döküntülerine temas etmek, bu döküntülerin bulaştığı giysiler, çarşaflar veya havlular gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek yoluyla yayılabilir.
İlk belirtiler, virüsün vücuda girmesinden sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir. Yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme ve titreme gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca, su çiçeğine benzer cilt döküntüleri de oluşabilir.
Uzmanlara göre, virüs yakın temas yoluyla bulaşıyor ve henüz kesin bir tedavisi olmamasına rağmen, aşı ve antiviral ilaçlarla hastalığın seyri hafifletilebiliyor.