Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye’de Tespit Edildi! Prof. Dr. Canlı Yayında Açıklama Yaptı

Afrika kıtasında ciddi ölümlere neden olan maymun çiçeği virüsünün dünyaya yayılma riski, küresel sağlık endişelerini artırmış durumda. Bu endişe verici gelişmelerin ardından, Türkiye'de de maymun çiçeği virüsü vakalarının tespit edildiği bildirildi.

MAYMUN ÇIÇEĞI VIRÜSÜ TÜRKIYE'YE ULAŞTI: PROF. DR. ÖNDER ERGÖNÜL'DEN AÇIKLAMALAR

NTV'nin canlı yayınına katılan Prof. Dr. Önder Ergönül, Türkiye'de maymun çiçeği virüsü ile ilgili önemli bilgiler verdi. Ergönül, Türkiye'de bazı hastanelerde tek tük vakaların görüldüğünü açıkladı. Bu açıklama, NTV Sağlık Muhabiri Melike Şahin tarafından resmi X hesabından duyuruldu.

"KORKACAK BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL"

Prof. Dr. Ergönül, yayında Türkiye'deki durumu değerlendirirken, "Türkiye'de belli hastanelerde tek tük vakalar görüldü fakat korkacak bir düzeye ulaşmış değil" dedi. Ayrıca, bu vakaların panik yaratacak bir seviyede olmadığını vurguladı.

DSÖ'DEN AÇIKLAMA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsü ile ilgili yaptığı açıklamada, "DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (maymun çiçeği virüsü ile ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşünü bildirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim" ifadelerini kullanmıştı.

SAĞLIK BAKANI MEMİŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, dün Ankara'da medya temsilcileriyle yaptığı toplantıda, "Maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil" şeklinde açıklamalarda bulundu.

VİRÜS VE ÖLÜM RAKAMLARI

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin (Africa CDC) 9 Ağustos'ta yayımladığı rapora göre, Ocak ayından 8 Ağustos'a kadar 13 Afrika ülkesinde 2 bin 822 kişi maymun çiçeği virüsüne yakalandı ve 14 bin 719 şüpheli vaka kaydedildi. Virüs nedeniyle 511'i Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde olmak üzere toplam 517 kişi yaşamını yitirdi.

VİRÜS NASIL BULAŞIYOR?

Maymun çiçeği virüsü, genellikle fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden ya da enfekte olmuş bireylerden bulaşmaktadır. Virüsün neden olduğu döküntülere dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek bulaşma yolları arasında yer alıyor. İlk belirtiler, virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabiliyor ve yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar şeklinde kendini gösteriyor.

Özel bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, hastalık antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor. Vakaların çoğu hastalığı hafif geçirip birkaç hafta içinde iyileşiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı" adını 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirdi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.