MEB'e bağlı okul kütüphanelerinde yeni sistem

Milli Eğitim Bakanlığı, okul kütüphanelerinin işleyişine dair yeni yönetmelik yayımladı. Kitap sayısı 10 bini aşan kütüphanelere kütüphaneci atanacak, yoksa öğretmen görevlendirilecek. Okuma kültürü geliştirmek için etkinlikler düzenlenecek, kitap ödünç verme süreci ise otomasyonla yönetilecek.

 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NDAN OKUL KÜTÜPHANELERİ YÖNETMELİĞİ DÜZENLEMESİ

Milli Eğitim Bakanlığı, okul kütüphanelerinin kuruluş, işleyişi ve çalışanlarıyla ilgili önemli bir düzenlemeyi Resmi Gazete’de yayımladı. Yeni yönetmelik, resmi, özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında oluşturulan kütüphanelerin işleyişine dair esasları belirliyor ve kütüphanelerde görev alacak personelin atanması ile ilgili ayrıntılı kurallar getiriyor.

Yönetmeliğe göre, okul kütüphanelerinde kitap sayısının 10 binden fazla olması durumunda kütüphaneci atanacak. Ancak kütüphaneci atanamadığı takdirde, ilgili valilikçe Türk dili ve edebiyatı veya Türkçe alanlarından öncelikli olarak norm kadro fazlası öğretmenlerden görevlendirme yapılacak. Eğer valilik tarafından da görevlendirme yapılamazsa, okul yönetimi, kütüphanecilik kursu almış bir öğretmen yoksa, öğretmenler kurulunca belirlenecek bir öğretmeni kütüphaneden sorumlu öğretmen olarak görevlendirecek. Bu kişilere yardımcı olmak amacıyla bir memur görevlendirilecek ve bu kişilere sadece kütüphane işleriyle ilgili görevler verilebilecek.

Kütüphaneci veya kütüphaneden sorumlu öğretmen, kütüphanedeki kaynakların kayıtlarını tutacak ve bu kaynaklara erişimi sağlamak için bibliyografik kimlikler hazırlayacak. Bakanlık tarafından belirlenen kataloglama ve sınıflama sistemi kullanılarak kaynaklar, yazar adı, kaynak adı ve konularına göre alfabetik olarak düzenlenecek. Tüm bu işlemler kütüphane otomasyon sistemi üzerinden gerçekleştirilecek.

OKUMA KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRMA VE DANIŞMA HİZMETLERİ

Kütüphaneciler veya kütüphaneden sorumlu öğretmenler, okuma kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Ayrıca öğrencilere, yazılı, basılı ve dijital kaynaklara erişim sağlama, araştırma yapma gibi konularda rehberlik edecekler. Bu kişiler, kitap okumanın okul başarısına ve yaşam becerilerine katkılarını içeren veriler ve araştırmalar ile kütüphanede yapılan faaliyetleri okul yönetimi, öğretmenler, öğrenciler ve velilerle paylaşabilecek.

Yönetmelikte ayrıca, kütüphanelerde danışma hizmeti sunulacağı belirtiliyor. Öğretmen ve öğrencilerin dersleri ve çeşitli konularda bilgi ihtiyaçlarını en kısa sürede karşılamaları için basılı kaynakların yanı sıra elektronik ortamlarla da danışma hizmeti verilecek. Danışma kaynakları arasında ders kitapları, ansiklopediler, sözlükler, atlaslar, yıllıklar, rehberler gibi kaynaklar bulunacak.

ETKİNLİKLER VE GEZİLER

Kütüphane kullanımını daha verimli hale getirebilmek için her öğretim yılı başında öğrencilere kütüphanenin danışma kaynakları ve elektronik kaynakları nasıl kullanacakları öğretilerek, gruplar halinde eğitimler düzenlenecek. Okul türüne ve öğrenci kitlesine göre, yazarlar, şairler, gazeteciler, bilim insanları gibi önemli isimlerle yüz yüze veya çevrimiçi söyleşiler düzenlenecek. Ayrıca Kütüphaneler Haftası ve Dünya Çocuk Kitapları Haftası gibi özel günlerde etkinlikler yapılacak ve kitap okuma grupları oluşturulacak.

Okul kütüphanelerinde çok okunan ve öğrenciler için faydalı görülen kitapların listesi belirli aralıklarla ilan edilecek. Ayrıca öğrencilere farklı kitaplar tanıtılacak ve okuma kültürünün kazandırılması için tematik okuma grupları oluşturulacak. Okul öncesi eğitimde ise, sesli kitap okuma ve kitap karakterlerini canlandırma gibi etkinlikler gerçekleştirilecek.

Yerel ve ulusal kütüphaneler, kitap fuarları, sahaflar, müzeler gibi mekanlara geziler düzenlenecek. Okuma kültürünü yaşamın her alanına yaymak amacıyla ise okul bahçeleri, toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri, havalimanları gibi farklı yerlerde farkındalık etkinlikleri yapılacak.

KİTAP ÖDÜNÇ ALMA DÜZENLEMELERİ

Yeni yönetmeliğe göre, okul kütüphanelerinden kitap ödünç almak için öğrenci ve öğretmenlerin üye olması gerekecek. Ancak danışma kaynakları ve süreli yayınlar ödünç verilmeyecek. Kitap ödünç alma süreci kütüphane otomasyon sistemi üzerinden yürütülecek ve öğrenciler bir defada en fazla üç, öğretmenler ise beş kitap ödünç alabilecek. Bir kitap en fazla 15 gün süreyle ödünç verilebilecek.

Ödünç kitapların takibi, kütüphaneci veya kütüphaneden sorumlu öğretmen tarafından yapılacak. Okuldan ayrılan öğrencilerin veya öğretmenlerin ödünç aldıkları kitapların kütüphaneye iade edilmesi sağlanacak.

ESKİ YÖNETMELİK YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI

Yeni yönetmelik ile birlikte, 22 Ağustos 2001 tarihli ve 24501 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan eski Milli Eğitim Bakanlığı Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Bu düzenleme ile okul kütüphanelerinin daha etkin bir şekilde yönetilmesi, okuma kültürünün yaygınlaştırılması ve öğrencilere daha iyi bilgiye erişim imkanı sunulması hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.