MEB'in Önceliği Vakıflar mı, Çocuklarımızın Sağlığı mı?

MEB, okullardaki temizlik problemini çözmek yerine STK adı altında faaliyet gösteren tarikat ve cemaat vakıflarına kaynak aktarıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in TBMM'deki açıklamasına göre, 2 bin 709 protokolle bu yapılarla işbirliği devam ediyor.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla okullarda temizlik ve hijyen sorunu kritik boyutlara ulaştı. Personel ve malzeme eksikliği nedeniyle birçok okul, veliler ve öğretmenler tarafından temizlenmek zorunda kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) kaynaklarını okul temizlik ihtiyaçlarına yönlendirmek yerine, tarikat ve cemaat vakıflarına aktarması tepkilere neden oldu.

BAKANLIKTAN VAKIFLARA MİLYARLARCA DESTEK

MEB, okullardaki temizlik problemini çözmek yerine STK adı altında faaliyet gösteren tarikat ve cemaat vakıflarına kaynak aktarıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in TBMM'deki açıklamasına göre, 2 bin 709 protokolle bu yapılarla işbirliği devam ediyor. 2024 yılında MEB bütçesinden vakıf ve derneklere aktarılan miktar 5 milyar 895 milyon TL'yi buldu. 2025 yılında ise bu rakamın 7 milyar TL'yi aşması planlanıyor.

CHP'Lİ BELEDİYELERİN YARDIMLARI ENGELLENDİ

CHP’li belediyeler, okullara temizlik hizmeti sunmak için harekete geçti. Ancak MEB, temizlik sorununu "münferit" bir problem olarak nitelendirerek belediyelerin taleplerini reddetti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, temizlik için başvuran 271 okuldan 113’ünün talebinin geri çekildiğini ve okul müdürlerine "Belediyeden hiçbir şey istemeyin" mesajı atıldığını açıkladı.

SALGIN TEHDİDİ KAPIDA

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, okullardaki hijyen eksikliğinin salgın hastalıklara davetiye çıkardığını belirtti. Solunum yolu hastalıkları ve bağırsak enfeksiyonları, yetersiz hijyen nedeniyle hızla yayılabilir. Özellikle influenza, soğuk algınlığı ve tüberküloz gibi hastalıkların hijyen eksikliğiyle hız kazandığına dikkat çeken Azap, çocukların sağlık açısından büyük risk altında olduğunu vurguladı.

SALGINLARIN BAŞLANGICI

  • Solunum Hastalıkları: Hijyen eksikliği influenza, tüberküloz gibi hastalıkların yayılmasına neden oluyor.
  • Bağırsak Enfeksiyonları: Norovirüs, rota virüs ve salmonella gibi bakteriler, yetersiz temizlikte hızla yayılabiliyor.
  • Suçiçeği ve Kabakulak: Temizlik yapılmadığında bu hastalıklar da ciddi bir tehdit haline geliyor.

Okullarda yeterli hijyen sağlanmadıkça, hastalıkların yayılma riski artarken MEB'in bu sorunu çözmek yerine kaynaklarını vakıf ve derneklere aktarması tepkilere neden oluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.