Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, HDP'nin son yasama döneminde verdiği soru önergelerinin kaçına yanıt verildiğini açıkladı. Bilgiç'in yaptığı açıklamaya göre, bu dönem verilen 2 bin 143 soru önergesinden yalnızca 917’sine yanıt verildi. HDP’nin verdiği 704 soru önergesi karşısında verilen yanıt ise sadece 9.
HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, son yasama döneminde İçişleri Bakanlığı’na verilen soru önergelerinin kaçına yanıt verildiğini sordu. Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç tarafından verilen yanıta göre 2 Haziran 2020 itibariyle 27. yasama döneminde toplam 2 bin 143 soru önergesinden yalnızca 917’sine yanıt verildiği açıklandı.
MECLİS, HDP'Yİ YANITSIZ BIRAKTI
Bilgiç’in paylaştığı tabloya göre; CHP’nin 1208 soru önergesinin 145’i, HDP’nin 704 soru önergesinin 657’si, MHP’nin 31 soru önergesinin 16’sı, İyi Parti’nin 188 soru önergesinin 79’u, Saadet Partisi’nin 9 soru önergesinin 7’si, bağımsız milletvekillerinin 2 soru önergesinin 2’i yanıtlanmadı.
Ayrıca 1983 yılında başlayan 18. yasama döneminden bugüne kadar soru önergelerinin yanıtlanma oranları da açıklandı. Yasama dönemlerine göre soru önergelerinin yanıtlanma oranları şöyle aktarıldı: 18. dönemde yüzde 61, 19. dönemde yüzde 87, 20. dönemde yüzde 68, 21. dönemde yüzde 80, 22. dönemde yüzde 62, 23. dönemde yüzde 85, 24. dönemde yüzde 61, 25. dönemde yüzde yüzde 7, 26. dönemde yüzde 45, 2 Haziran 2020 itibariyle 27. dönemde ise yüzde 54.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, “Yürütmenin yasamadan kaynaklandığı ve bu sebeple ona karşı sorumlu olduğu parlamenter sistemde, parlamentoların yasa yapımından sonra en önemli işlevi denetimdir. Bu denetim yollarından biri de soru önergeleridir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hem yasa yapımına hem denetim yollarına büyük bir darbe vurmuştur. Yürütmenin hazırladığı Yasa teklifleri komisyonlarda muhalefetin görüş ve önerileri dikkate alınmadan, uzmanlar dinlenmeden ve tek bir virgülü dahi değiştirilmeden aynen geçmektedir.
Araştırma önergeleri içeriği ne olursa olsun çoğunluğun oligarşisine takılmakta, kamuoyunca herhangi bir tepki ile karşılaşılmadan sessizce itibarsızlaştırılmış bir siyaset politikasının zulmüne uğramaktadır. Tarafımızca verilen soru önergeleri TBMM içtüzüğünün belirtmiş olduğu 15 günlük süre geçtikten sonra bile yanıtlanmamaktadır” dedi. Yasamanın etkisizleştirildiği, Meclis’in hızlandırılmış noter haline getirildiği bir sistem ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Dede, demokratik, çoğulcu, sorumlu, muhalefetin denetim görevinin güçlendirildiği bir Meclis ihtiyacının zaruri olduğunu söyledi.