Meclis'te ekonomi mesaisi! Yeni vergi paketinde detaylar netleşecek!

Hükûmet, yeni vergi paketi üzerinde çalışmalara başladı. 1 Ekim'de TBMM gündemine gelecek paket, kayıt dışı ekonomiyi önlemeye yönelik düzenlemeleri içeriyor. Gayrimenkul alım satımında gerçek değer üzerinden işlem yapılması, kripto varlıklardan vergi alınması gibi konular ele alınacak.

Hükûmetin ekonomi yönetimi ve AKP’nin ekonomi kurmayları, yeni vergi paketi üzerinde çalışmalara başladı. 1 Ekim’de açılacak TBMM’nin önemli başlıkları arasında yer alacak bu paket, kayıt dışı ekonomiyi önlemeye yönelik düzenlemeler içerecek. Vergilendirilmeyen alanlardan vergi alınması planlanıyor.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, Meclis tatile girmeden önce çıkarılan ilk pakette yer almayan bazı başlıklar, yeni pakette yer alacak. Bu başlıklar arasında gayrimenkul alım satımında gerçek değer üzerinden işlem yapılması, sermaye piyasalarında fiyat oluşumunu etkileyen piyasa bozucu eylemlere yönelik cezaların artırılması, borsada hisse alım satımına ilişkin işlem vergisi ve kripto varlıklardan hizmet bedeli alınması gibi düzenlemeler bulunuyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, "Vergilendirilmeyen alanlardan vergi almayı hedefliyoruz. Kripto varlıkları vergi kapsamına alacağız. Borsa kazançlarının vergilendirilmesi üzerinde çalışıyoruz. Kayıt dışı hiçbir alan kalmayacak; tüm kazançlar makul seviyede vergilendirilecek" dedi.

Yeni pakette, ilk paketten çıkarılan belediyelerin prim borçlarının vergi gelirlerinden kesilmesine yönelik hükümlerin de yer alacağı öğrenildi. Gayrimenkul gelirlerinin takibi ve alım satımında gerçek değer üzerinden işlem yapılması gibi konular da ele alınacak.

Ayrıca, Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma gibi yeni nesil çalışma modellerinin mevzuat düzenlemeleri, iş ve özel yaşam dengesini gözeterek 2025 yılının ilk çeyreğinde uygulamaya alınacak.

Parti kurmayları, "Vatandaşı etkileyecek yeni bir vergi söz konusu değil. Gelir vergisi veya KDV oranlarında değişiklik olmayacak. Ancak kayıt dışı alanların kayıt altına alınmasına yönelik düzenlemeler yapılacak. İstihdamda da kayıt dışılık sorunları var; bunlara yönelik tedbirler alınacak" ifadelerini kullandı. Meclis açıldığında gündeme gelecek yeni ekonomi paketinde istihdam ve esnek çalışma konularının da yer alması bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.