Türkiye'de yüksek enflasyon, birçok vatandaşın otomobil alımını zorlaştırırken, araç satışlarındaki yüksek ÖTV oranları, sıfır otomobillerde engelli muafiyetinin daha fazla dikkat çekmesine neden oldu.
Engelli otomobillerinin 10 yıl boyunca satılamayacak olması
2024 yılında engelli muafiyetli otomobil satışlarının tarihi seviyelere ulaşmasının ardından ekonomi yönetimi, bu araçların satışını denetlemek amacıyla önemli düzenlemelere gitti.
Gazeteci Emre Özpeynirci'nin haberine göre, halihazırda engelliler için ÖTV muafiyetiyle satılan araçlar, 5 yıl süreyle satılamazken, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bugün kabul edilen yeni düzenlemeyle bu süre 10 yıla çıkarıldı.
ÖTV MUAFIYETLI ARAÇLAR IÇIN YERLI ÜRETIM ŞARTI
Düzenlemede yer alan bir diğer önemli değişiklik ise otomobiller için getirilen yerlilik şartı oldu. Özpeynirci, 2024 yılı itibarıyla, ÖTV muafiyetli araçların satışına dahil edilmesi için araçlarda en az %20 yerlilik oranı arandığını belirtti.
Özpeynirci, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"ÖTV muafiyetli araçlar için 'yerli' şartı geliyor, satış süresi 5 yıldan 10 yıla çıkıyor. Komisyonda kabul edilen ve bugün Meclis'ten geçen maddeye göre, ÖTV muafiyetli araçlar için %20 yerlilik oranı zorunlu hale geliyor ve satış süresi 10 yıla çıkarılıyor. Ancak özellikle yerli katkı oranı hakkında resmi düzenlemeyi görmek için Resmi Gazete'yi beklemeliyiz."