Medipol Hastanesi İnşaatı Durduruldu: Kamu Yararı mı, Siyasi Hesaplaşma mı?

Üsküdar Belediyesi, Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Medipol Hastanesi’nin inşaatını mühürledi. Söz konusu alan, 1994’te okul yapılması için bağışlanmıştı. İmar planı iptal edildi, inşaat durduruldu.

CHP’li Üsküdar Belediyesi, eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Medipol Hastanesi'nin inşaatını mühürledi. 31 Mart 2024’te gerçekleşen Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde AKP'den CHP'ye geçen Üsküdar Belediyesi’nin bu kararı, kamuoyunda yankı uyandırdı.

İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Medipol Hastanesi için imar planı hazırlamıştı. Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi’nin yanında bulunan 4 bin 164 metrekarelik alan, konut alanı ve ortaöğretim tesisleri statüsünden "yükseköğretim tesisi alanına" dönüştürüldü. İstanbul 12. İdare Mahkemesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) başvurusu neticesinde 31 Ocak 2024 tarihinde bu imar planlarının iptaline hükmetti.

BELEDİYEDEN DOĞRULAMA

Üsküdar Belediyesi, mühürleme işleminin gerçekleştiğini doğruladı. Bu durum, kamuoyunda geniş bir şekilde tartışılmaya başlandı. Medipol Hastanesi’nin inşaatı hakkında daha önceki davalarda, arazinin 1994 senesinde okul yapılması amacıyla bağışlandığı belirtilmişti.

OKUL YAPILMASI İÇİN BAĞIŞLANDI

BirGün gazetesinden İsmail Arı'nın haberine göre, Emre Özipek adlı yurttaş, Medipol Üniversitesi'nin otopark olarak kullandığı alanın, babası tarafından okul yapılması için kamuya bağışlandığını ifade ederek dava açmıştı. İstanbul Anadolu 31’inci Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, arsanın 1994’te Maliye Hazinesi’ne bağışlandığı ve amacına uygun kullanılmadığı vurgulandı. Özipek, arsanın 2016 yılına kadar atıl bırakıldığını, ardından Medipol Üniversitesi tarafından otopark olarak kullanılmaya başlandığını aktardı.

MEB’DEN REDDİ İSTEDİ

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, arsanın Henza Akın Çolakoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesi olarak kullanıldığını ve bu alana 32 derslikli bir ek bina yapılacağını ileri sürerek davanın reddini talep etti. Ancak bilirkişi raporu, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün beyanlarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Öte yandan, Emre Özipek daha önce inşaatın plansız olduğunu ifade ederek Üsküdar Belediyesi’ne başvurmuştu. Üsküdar Belediyesi, kontrol ve incelemenin ardından inşaatın durdurulduğunu duyurdu. Ancak daha sonra, inşaatın durdurulmasına dair resmi yazının "sehven" yazıldığı belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.