"AK Parti’ye yakın sosyal medyanın Yeniden Refah Partisi (YRP) üzerine yaptığı sert söylemler, YRP’lileri daha çok kenetliyor. Burada AKP hata yapıyor."
Bu tespit, önceki gün 30 büyükşehir anketini açıklayan MAK Danışmanlık’ın sahibi Mehmet Ali Kulat’tan. Kulat’la son anketleri üzerine yaptığım görüşmeye geçmeden önce bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
7 Mart’ta bu köşede okudunuz:
"AKP’nin Yeniden Refah Partisi planı.
Mehmet Ali Kulat
AKP Genel Başkan Vekili Efkan Ala’nın ‘YRP, CHP’ye çalışıyor’ iddiasının altında yatan strateji de şöyle açıklandı: Ala’nın bu açıklamasını İstanbul seçimi üzerinden okumakta fayda var. Yeniden Refah’a oy verenlerin yani tabanın CHP konusunda düşünceleri net. Bir bakıma Erbakan geleneğine oynuyor ve (CHP’ye kazandırmayın) telkininde bulunuyor."
Bu kulis bilgilerini doğrulayan da yine Ala oldu. Efkan Ala, önceki akşam Habertürk canlı yayınında dedi ki:
"Vatandaşımız oy vermeye gideceği zaman bizim adaylarımıza kızgınlığı olabilir. Çok büyük oranda değil ama. Sonuçta seçim sandığına giderken şundan eminim ki, kendi vicdanıyla baş başa kaldığında bu belediyeleri asla CHP anlayışına teslim etme yönünde oy kullanmayacak. CHP’ye teslim etmektense gideyim oyumu AK Parti adayına vereyim. Bu muhasebeyi yapacaktır. AK Parti anlayışının yerel yönetimlerde belediye başkanlığı olmasını arzu edeceğine kesin inancım var benim."
Peki durum böyle mi?
Önce MAK’ın 30 büyükşehir anketinden İstanbul ve Ankara’ya bakalım. Ankete göre; İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Cumhur İttifakı’nın İBB adayı Murat Kurum’un 1.5 puan önünde görünüyor. 5 bin 700 kişiyle yüz yüze gerçekleştirilen anket sonucuna göre İstanbul’da İmamoğlu yüzde 41.5, Kurum yüzde 40, İYİ Parti yüzde 4, DEM Parti yüzde 3, YRP ise yüzde 2.5 oy oranına sahip. Ankara’da da CHP’nin adayı Mansur Yavaş yüzde 44 oy oranıyla Cumhur İttifakı adayı Turgut Altınok’un 6 puan önünde yer alıyor. Ankara’da 4 bin 300 kişiyle yüz yüze yapılan anket görüşmesi sonucuna göre Yavaş yüzde 44, Altınok yüzde 38, YRP yüzde 4, İYİ Parti yüzde 3 ve DEM Parti yüzde 2 oy oranına sahip.
Şimdi bu iki ilden çıkan sonuç bile YRP’nin seçimi ne kadar etkilediğini ortaya koyuyor.
"CUMHUR’UN OYU YÜZDE 45’IN ALTINA DÜŞECEK GIBI"
Mehmet Ali Kulat önce şu tespitle başladı: "Bu ankete başlamadan önce adayların açıklanmasının başladığı günlerde AK Parti birçok yeri alır diye düşünüyordum. Sebebi de şu: Muhalefet dağıldı, Cumhur dimdik duruyor. Örneğin İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun normal şartlarda bu seçimi alabilmesi için -ki kendi partisinin oyu zaten yetmiyor- İYİ Parti ve DEM’den oy alması gerekiyordu. İki parti de ayrı aday çıkarmış. Dolayısıyla 8-10 puan oyunu artırması gerekiyor. Bu durum Ankara’da da böyle. Ancak durumun düşünüldüğü gibi olmadığı ortaya çıktı. Aday çıkardılar ancak o adayların tabanlarını götüremedikleri görüldü. İYİ Parti’nin sekiz puanlık bir oyu varsa bunun yüzde 4’ünü götüremediği anlaşılıyor. Ya da DEM Parti’nin durumu. DEM Parti’nin İstanbul’da yüzde 10’ları bulan oyunun 4’te 3’ünün İmamoğlu’na gittiği anlaşılıyor. (Son bir hafta kala yine anket çalışmamızı açıklayacağız.)"
Peki Cumhur İttifakı özelinde durum ne? Kulat dedi ki: "AKP-MHP bir blok. Ama burada bir şey daha ortaya çıktı: YRP özellikle Anadolu’da AKP’ye ciddi zarar veriyor. Büyükşehir dışındaki illeri çalışıyoruz şu anda; pek çok yerde seçimi alabilme veya zorlama durumu da var. İYİ Parti geçen dönem tek bir büyükşehir almamıştı. Oy oranını ancak muhafaza edecek İYİ Parti. Ordu’da alıyor, Nevşehir’de, Iğdır’da şanslı görülüyor. Çok değişik bir seçim. Türkiye ortalamasına bakıldığında Cumhurbaşkanlığında yüzde 52 oy alan Cumhur İttifakı’nın oylarının 45’in altına düşme ihtimalini görüyorum. AK Parti yüzde 35 almıştı, MHP’nin oyu vardı. Birçok yerde MHP’nin, AKP’nin adaylarını desteklediği ve YRP’nin ittifaktan koptuğu için oylarının yüzde 45’in altına düşeceğini düşünüyorum."
"AKP’NIN YAŞLI SEÇMENINDE EKONOMI TEPKISI YÜKSEK"
Mehmet Ali Kulat’a, "AKP çevrelerinde YRP kitlesinin sandığa gittiğinde CHP’ye kazandıran olmamak gibi bir ruh hali içinde olacağı iddia ediliyor" dediğimde şu bilgileri verdi:
"Bunu söylüyorlar. Seçmen bir yerden sonra böyle bakmaz. Bu kampanyanın nasıl yürütüldüğüne bağlı. AK Parti kampanyasını daha da sertleştirirse büyük bir hata yapmış olur. Sayın Cumhurbaşkanı dikkat ediyor ancak AK Parti’yi destekleyen sosyal medya tarafı durmuyor. Biraz daha sertleşirlerse YRP tabanı da safları sıklaştıracak. Erbakan’ın partisinin şöyle bir özelliği var: AK Parti’ye kırgın ve kızgın seçmenden oluşuyor büyük oranda. Kırgın ve kızgın seçmeni almak kolay değil. Dediğim gibi; bu söylem sertleşirse..."
MAK’ın anketine göre İstanbul hâlâ bıçak sırtı. Bu durumu da şöyle analiz etti Kulat: "Seçime daha var ve fark yok. Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum bilindik adaylar ancak diğerlerinin bilinirliği öyle değil. Seçim kampanyasını da ayın 20’sinden sonra başlattılar. Bir konu önemli: DEM Parti’nin daha ne yapacağını anlamış değilim. Şu ana kadar İstanbul’da bir çalışma yapmıyorlar ve bu da İmamoğlu’na yarıyor. Ama DEM online çalışır. Son dakikada eğer bir talimat verilirse ve ‘Kendi adayımıza oy vereceğiz’ denilirse durum değişir. Hesaplar alt üst olur."
MAK’ın anketinde ekonominin de oy verme eğiliminde etkili olduğu net bir şekilde görülüyor. Mehmet Ali Kulat da "Ekonomi şüphesi her dönem etkili olmuştur ama bu dönem daha yakıcı" dedi ve ekledi: "AK Parti’nin en sadık seçmen grubu olan yaşlı seçmen grubunda öfke var. Öfke sadece para verilmemesi üzerine değil. Dengesiz dağılımla da ilgili. Memur emeklilerine fazla verilmiş de işçi emeklisine az verilmiş. İnsanlar fakirlikte eşitliğe bir şey demiyor ama fakirlikte dengesiz dağılım olunca öfke var. Belli bir kesimin diğer bir kesimden daha az pay aldığını görüyorlar ve kızgınlar."