Mehmet Şimşek: 2025’te Enflasyonda Düşüş Bekleniyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2025’te enflasyonun güçlü bir düşüş göstermesini beklediklerini vurguladı. Ekonomik iyileşmeler ve alınan tedbirlerle ilgili daha fazla ayrıntı için haberimizi okuyun...

Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek eşlik etti. Şimşek, Orta Vadeli Program kapsamındaki ilerlemeleri ve izlenecek politikaları aktardı.

CARI AÇIK VE REZERVLERDEKI İYILEŞME

Bakan Şimşek, Türkiye'nin bir yıl önce ciddi bir cari açık sorunu yaşadığını, alınan önlemler sayesinde bu açığın 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına düştüğünü vurguladı. "Cari açık, artık bir kırılganlık kaynağı değil," diyen Şimşek, "Ek tedbirler alınacak, fakat dış dengemiz yönetilebilir bir seviyeye geldi," şeklinde konuştu. Ayrıca, net rezervlerdeki iyileşmenin geçtiğimiz hafta itibarıyla 95 milyar dolara yaklaştığını belirtti.

ENFLASYON VE GELECEK BEKLENTILERI

Şimşek, Türkiye'deki enflasyonun hala yüksek olduğunu, bu yıl yüzde 40-42 aralığında, gelecek yıl ise yüzde 20'nin altına inmesinin beklediğini aktardı. Dezenflasyon sürecinin kalıcı olarak başladığını ifade eden Şimşek, "Enflasyon düşerken, sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerini atıyoruz," dedi.

KAYIT DIŞI EKONOMIYLE MÜCADELE

Bütçe açığını yüzde 5,2’ye çekmeyi başardıklarını söyleyen Şimşek, kayıt dışı ekonomiyi hedef alarak vergi oranlarını artırmaktansa bu sorunu önceliklendireceklerini belirtti. "Kayıt dışılık, adaletsizlik ve verimsizlik demektir," diyen Bakan, mükelleflerin her yıl denetimden geçeceğini ve vergi uygulamalarının sıkılaşacağını vurguladı.

YAPISAL DÖNÜŞÜM VE GELECEK VIZYONU

Şimşek, doğalgaz ve petrol üretiminin cari açığı azaltmada önemli bir rol oynayacağını belirterek, "Yapısal dönüşüm fırsatlar getirir ve büyümeyi destekler," ifadesini kullandı. Türkiye’nin güçlü bir ekonomik hikayesi olduğunu ve bu süreçte yer almanın önemini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.