Mehmet Şimşek açıkladı: '3400 dev şirket denetlenecek'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yeni adımları duyurdu. Büyük şirketlere yönelik denetim programı kapsamında 500 vergi müfettişi, 31 ilde çalışmalara başlayacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde atılacak yeni adımları değerlendirdi. Bakan Şimşek, bakanlık birimlerinin bu alandaki çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirterek, Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığına bağlı vergi müfettişlerinden oluşan ekiplerin, büyük şirketlere yönelik yoğun bir denetim programı hazırladığını ifade etti.

Denetimlerin ilk aşamada yaklaşık 500 vergi müfettişinin katılımıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya dahil 31 ilde yoğunlaşacağını ve daha sonra ülke genelinde genişleyeceğini aktaran Şimşek, bu denetimlerin sosyal medya gelirleri gibi beyan edilmemiş konuları da kapsayacağını söyledi.

Şimşek, 3 bin 400 büyük şirketin izaha davet edileceğini, bu şirketlerin vergi matrahlarını aşındıracak şekilde yapılan enflasyon düzeltmeleri gibi uygulamalara yönelik sorgulanacağını vurguladı. Ayrıca, kayıt dışı hasılat elde edilmesi ve işletmelere ait banka hesapları yerine üçüncü şahıs IBAN'ları üzerinden tahsilat yapılması gibi konular da mükelleflere sorulacak.

Vergi müfettişleri, kar payı ödemelerinden tevkifat yapılmaması ve istisna ile indirimlerin yanlış uygulanması gibi yaklaşık 30 farklı konu hakkında mükellefleri denetleyecek. İlk hesaplamalara göre, izaha davet edilen büyük şirketlerin 23 milyar liralık vergi matrah farkını eksik beyan ettiği tespit edildi.

Bakan Şimşek, izaha davet sonucunda elde edilecek milyarlarca lira tutarındaki verginin kamuya geri kazandırılmasının öngörüldüğünü belirtti. İzahları yeterli görülen mükelleflerin vergi inceleme süreçlerinin getireceği yükten kurtulacağını, ancak izah vermeyenler veya yeterli izahda bulunmayanların vergi incelemesine sevk edileceğini açıkladı.

Şimşek, "Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz çerçevesinde büyük şirketlere yönelik çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Dürüst mükelleflerin her zaman yanında olurken, yüksek kazanç elde eden ancak az vergi ödeyen mükelleflerin takibini de sürdürüyoruz. Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamaya yönelik denetimlerimiz tüm sektörlerde artarak devam edecek. Dürüst ve vergiye uyumlu mükellefleri, rekabet eşitsizliğine karşı koruyarak, kayıt dışılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.