Mehmet Şimşek: "Enflasyon, uyguladığımız programa yanıt veriyor"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun 2026 sonunda tek hanelere düşmesini beklediklerini ifade ederek, "Uyguladığımız program, enflasyonda düşüş sağlıyor ve 2026 sonunda tek haneli seviyelere ulaşmayı öngörüyoruz." dedi.

Brookings Enstitüsü’nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun baz etkisinin ötesinde gerileyeceğini belirterek, para politikasının etkilerinin artık hissedilmeye başladığını ve firmaların fiyatlamalarındaki iyileşmenin dezenflasyon sürecini hızlandıracağını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin sürdürülebilir bir büyüme için fiyat istikrarının önemini vurgulayarak, "Büyüme ve enflasyon arasında bir çelişki yok," dedi.

Cari açıktaki daralmaya da değinen Şimşek, enerji üretimindeki artışlar ve aktif sanayi politikalarıyla bu iyileşmenin kalıcı olacağını, bunun rezerv birikimi ve dış borcun milli gelir oranını düşürmede katkı sağlayacağını aktardı. Kur korumalı mevduat hesaplarında da Ağustos 2023’ten bu yana 100 milyar doların üzerinde bir azalma olduğunu belirtti.

Türkiye'nin yatırım potansiyelini anlatırken ülkenin 90 milyona yaklaşan nüfusu ve kişi başı geliri ile büyük bir ekonomi olduğunu vurgulayan Şimşek, kalifiye iş gücünün her yıl üniversite ve meslek okullarından mezun olduğunu, ülkenin güçlü bir üretim kültürüne sahip olduğunu söyledi. Katma değerli ürünler üretebilmek için yapısal reformların hızlandırılacağını belirtti.

TUSAŞ’a yönelik terör saldırısına ilişkin olarak, bu olayın Devlet Bahçeli’nin açıklamalarından hemen sonra gerçekleşmesinin tesadüf olmadığını ve bazı çevrelerin barış istemediğini dile getirdi.

BRICS ile ilgili bir soruya yanıt olarak, BRICS’in mevcut yapısıyla bir diyalog platformu olduğunu ve AB gibi daha yapısal bir organizasyon olmadığını ifade eden Şimşek, Türkiye’nin AB’ye katılımının iki taraf için de kazanç sağlayacağını ancak Avrupa’daki siyasi çevrelerin bu perspektife sahip olmadığını belirtti.

ABD’nin uygulamayı planladığı tarifelere dair soruya yanıtında, daha büyük bütçe açığının ABD için uzun vadede daha yüksek faiz oranları ve güçlü dolar anlamına geleceğini, bu durumun Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalar için olumsuz etkiler yaratabileceğini dile getirdi. Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin ise ticaret hacmini iki katına çıkarabileceğini ancak siyasi engellerin bu süreci zorlaştırdığını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.