Mehmet Şimşek’in yeni hedefi: Özel yat ve tekne satışları inceleniyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lüks yat ve tekne satışlarında 1,4 milyar liralık vergi kaybı tespit etti. Gelir İdaresi Başkanlığı, özel yat ve tekne satışlarını mercek altına alarak detaylı incelemeler başlattı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, "çok kazanan ancak az vergi veren" mükellefleri mercek altına aldı ve bu kapsamda lüks yat ve tekne satışlarını incelemeye başladı. 2021-2023 yılları arasında yapılan satışlardan 1,4 milyar lira değerinde vergi kaybı tespit edildi. Gelir İdaresi Başkanlığı, yüksek gelir elde eden ancak buna uygun vergi ödemeyen kişileri izlemeye alarak, özellikle turistik bölgelerdeki lüks harcamaları takibe aldı. 

Başkanlık, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile uluslararası veri değişiminden elde ettiği bilgileri çapraz kontrol ederek, 45 binden fazla özel tekne ve yat satışı gerçekleştiren 15 bin bireysel mükellef ve 1527 şirketin beyan edilen satış bedelleri ile gerçek satış tutarları arasında ciddi farklar olduğunu ortaya çıkardı. Bu mükelleflerin finansal işlemleri incelemeye alınırken, 1,4 milyar lira değerinde kayıt dışı gelir belirlendi.

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, gemi ve yat gibi taşıtların 5 yıl içinde satışından elde edilen kazançlar değer artışı olarak nitelendirilirken, bu işlemlerin ticari kazanç sayılması durumunda hem gelir veya kurumlar vergisi hem de KDV'nin alınması gerekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Az vergi ödeyen çok kazananların peşindeyiz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz tüm hızıyla sürüyor. Denetimlerin ardından satış fiyatlarını düşük gösterenlerden gerekli vergi ve cezalar alınacak." diyerek, yeni denetim yöntemlerinin devreye gireceğini ve mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.