Menbiç harekâtı başladı!

ABD’li bir ordu yetkilisinin Reuters’a verdiği bilgiye göre; henüz yeni başlayan operasyonun tamamlanması haftalar sürebilir. Operasyonun hedefi, Türkiye sınırı boyunca uzanan ve IŞİD’in Avrupa’dan gelen ve giden militanların...

ABD’li bir ordu yetkilisinin Reuters’a verdiği bilgiye göre; henüz yeni başlayan operasyonun tamamlanması haftalar sürebilir. Operasyonun hedefi, Türkiye sınırı boyunca uzanan ve IŞİD’in Avrupa’dan gelen ve giden militanların Suriye’ye geçişi için lojistik üs olarak kullandığı rotayı kapatabilmek.

Bölge hakkında konuşan ABD’li yetkili, “Avrupa’ya geçişler için ellerindeki son nokta olması açısından önemli'' dedi.

Aynı yetkili, az sayıda ABD’li özel harekat gücünün sahada operasyonu destekleyeceğini fakat ön cephenin gerisinde kalarak danışman rolü üstleneceklerini belirterek, “Suriyeli savaşçılara operasyonu tamamlayabilmeleri için ne kadar yakın olmaları gerekiyorsa o kadar yakın olacaklar. Fakat direkt olarak çatışmaya girmeyecekler'' dedi.

TÜRKİYE YERDEN ATIŞLARLA DESTEKLEYECEK

Operasyon aynı zamanda ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırıları ve sınır boyunca Türkiye’den yerden atışlarla da desteklenecek.

Yetkililer, operasyon gücünün çoğunlukla Arap savaşçılardan oluştuğunu ve operasyona katılanların yalnızca beşte birinin veya altıda birinin Kürt YPG güçleri olduğunu söyledi.

Sınırındaki YPG ilerlemesinden rahatsızlık duyan Türkiye, YPG’li savaşçıların Menbiç’in kontrolünü ele geçirmelerine karşı çıkıyor.

IŞİD TEMİZLENDİKTEN SONRA KONTROL YPG’DE KALMAYACAK

Reuters’a konuşan yetkililer, YPG’nin yalnızca Menbiç’in çevresindeki bölgeyi IŞİD’den temizlemek için savaşacağını ve operasyon planlarına göre IŞİD temizlendikten sonra bölgenin istikrar ve güvenliğinden Arap güçlerinin sorumlu olacağını söyledi.

Türkiye’nin operasyonu desteklediğini söyleyen yetkililerden bir tanesi, “Menbiç alındıktan sonra, anlaşma YPG’nin kalmayacağı yönünde… Dolayısıyla Suriyeli Araplar geleneksel olarak Suriyeli Arap olan bölgeyi kontrol etmiş olacak'' dedi.

RAKKA HAREKÂTI ÖNCESİNDE BAŞLADI

Operasyon, ABD destekli Suriyeli güçlerin, IŞİD’in Suriye’deki fiili başkenti Rakka’ya düzenlemeyi planladıkları bir başka operasyonun öncesinde gerçekleşiyor.

ABD ordusu yetkilisi, Menbiç’in alınmasının IŞİD’in Rakka’ya tedarik imkânlarının daha fazla kesilmesini ve militanların daha çok izole olmasını sağlayacağını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, yaklaşık 300 ABD’li özel harekat gücünün Suriye’de yerel güçlerin IŞİD’le mücadelelerine yardım etmeleri için gizli noktalardan operasyonlara katılmalarına onay verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Britney Spears ve Sam Asghari'ye ne oldu?
"Gazze'nin yeniden inşası 40 milyar dolardan fazlaya mal olacak"
Gazze'deki Yeniden İnşa: UNDP'nin Uyarısı ve Al Dardari'nin Değerlendirmesi
İsrail'den BM Genel Sekreteri'ne Sert Tepki: Gazze'deki Toplu Mezarlar Açıklamasını Reddediyor
Sırbistan'da Yeni Bir Hükümet Kuruldu!