Meralara inşaat, kıyılara millet bahçesi… 'Durmak yok' talana devam!

AKP, daha önce geri çekmek zorunda kaldığı meraların yapılaşmaya açılmasına ilişkin düzenlemeyi yeniden gündeme getiriyor. Düzenleme ile mera, yaylak...

AKP, daha önce geri çekmek zorunda kaldığı meraların yapılaşmaya açılmasına ilişkin düzenlemeyi yeniden gündeme getiriyor. Düzenleme ile mera, yaylak, kışlak, otlak ve harman yerlerinin yanı sıra kıyılar da yapılaşmaya açılacak. Kıyılara millet bahçesi yapılabilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Boğazı ile ilgili taslağın yanı sıra bir de Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik yapan 40 maddelik yeni bir taslak hazırladı. Bununla, iktidar daha önce TBMM gündemine getirdiği ancak geri çekmek zorunda kaldığı meraların yanı sıra kıyıları da yapılaşmaya açacak.

Yasa taslağına göre, idare tarafından ihtiyaç duyulan mera, yaylak, kışlak, otlak ve harman yeri niteliğindeki taşınmazlar kamu yatırımları için yapılaşmaya açılacak. Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, bu kapsamda yapılaşmaya açılacak bu yerler için uygun görülecek inşaat talepleri yatırım süresinde tamamlanacak. Böylelikle AKP, daha önce TBMM gündemine getirdiği ancak muhalefetin ve kamuoyunun tepkisi üzerine geri çekmek zorunda kaldığı düzenlemeyi yeniden hayata geçirmeye çalışacak.

BELEDİYE YETKİLERİNE TIRPAN

Taslak ile İmar Kanunu’nda da değişiklik yapılması da planlanıyor. Buna göre, mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz olması durumunda veya yeni yerleşim alanlarının acilen kullanmaya açılması için belediyeler ve valilikler tarafından “Mevzi İmar Planı” hazırlanmasına ilişkin düzenleme değiştiriliyor. İmar planı olmayan yerlerde bakanlık tarafından hazırlanacak yönetmelik esaslarına göre uygulama yapılacak.

Gecekondu Kanunu’nda yapılan değişiklik ile belediye sınırları ve mücavir alanlarda belediyelere ait olan imar uygulama yetkisine ilişkin hüküm de yürürlükten kaldırılacak.

KIYILARA MİLLET BAHÇESİ

Taslakla kıyılara millet bahçeleri yapılmasına da olanak sağlanıyor.

Bir başka düzenleme ile de kayalık ya da kumluk veya çakıllı olmasına rağmen kullanımının güç olduğu kıyılara yerlere genişliği üç metreyi geçmeyen iskeleler yapılmasının yolu açıldı. Taslak ile kıyılara “kamu hizmet alanı” ya da “resmi kurum” alanı yapılmasına da izin veriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.