Merkez bankalarının etkisiyle ons altın 3 bin dolara koşuyor!

Merkez bankalarının risklere karşı rezerv çeşitlendirme çabaları, Fed’in faiz indirimleri ve artan jeopolitik gerginlik, altın fiyatlarını yükseltiyor. Altının ons fiyatı dün 2 bin 738 doları aşarken, 2 bin 800 dolar ve ardından 3 bin dolarlık tahminler gündemde...

Küresel piyasalarda Fed’in faiz indirimlerine yönelik beklentiler ve ABD seçimlerinde Donald Trump'ın olası zaferi, sert fiyatlamalara neden oluyor. Bu hafta altın ons fiyatı rekor seviyelere ulaştı. Citi Research, altın fiyatını 2 bin 800 dolar olarak güncellerken, 6-12 aylık öngörüsünü ise 3 bin dolar olarak ilan etti. Bu artışta, ABD işgücü piyasasında beklenen bozulma, Fed’in faiz indirimleri ve fiziksel ile ETF alımlarının etkisi büyük.

Citi’nin analizinde, "Altın ve gümüş, Fed’in 50 baz puanlık faiz indirimine ve Çin'deki zayıflayan talebe rağmen güçlü bir performans sergiledi" ifadesine yer verildi. Ayrıca, gümüş için de 40 dolar tahmini yapıldı. Altının bu yılki değeri yüzde 34 oranında arttı ve bu durum, Ortadoğu ve Tayvan'daki jeopolitik gerginlikler ile merkez bankalarının artan alımlarıyla doğrudan bağlantılı.

Dünya Altın Konseyi, 2023’te merkez bankalarının altın alımlarının bin 37 tona ulaştığını, böylece üst üste ikinci kez bin metrik tonun üzerine çıkıldığını açıkladı. İlk yarıdaki net alımlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 483 tona çıktı. Miami’de düzenlenen Londra Külçe Piyasaları Birliği konferansında, merkez bankalarının rezervlerini çeşitlendirme isteği vurgulandı; bu durum makroekonomik belirsizlik ve jeopolitik şoklardan korunma çabalarının bir parçası olarak öne çıkıyor.

Son olarak, altın her dönem yatırımcıların güvenli limanı olmaya devam ederken, farklı tahminler de gündemde. Citi’nin 3 bin dolarlık ons fiyatı tahmini dikkat çekerken, bazı uzmanlar 4 bin doları bile öngörüyor. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, Nadir Metal’in Kurucusu Nadir Tütüncü’nün daha önceki öngörülerini hatırlatarak, "Altın dünyada arzı sınırlı, talebi ise her dönem yüksek olan bir meta" diyerek, altın fiyatlarının daha da yükselebileceğini belirtti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.