Merkez Bankası Ekim Ayı Reel Kesim Güven Endeksini Açıkladı

TCMB verilerine göre, reel kesim güven endeksi 2,1 puan artarak 100,9 seviyesine çıktı. Mevsimsellikten arındırılmamış bu artış, ekonomik güvenin toparlandığına işaret ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, mevsimsellikten arındırılmamış reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre 2,1 puan artış göstererek 100,9 seviyesine ulaştı.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise önceki aya kıyasla 3 puan artarak 102,2 oldu. TCMB'nin bülteninde yer alan bilgilere göre, endeksi oluşturan anket sorularının yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç ay için üretim hacmi, son üç ayda toplam sipariş miktarı, genel ekonomik gidişat, sabit sermaye yatırım harcamaları, önümüzdeki üç ay için ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki istihdam değerlendirmeleri, endeksin artışında olumlu katkı sağlarken, mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler ise düşüş yönünde etki etti.

Aynı dönemde, mevsimsel etkilerden arındırılmamış kapasite kullanım oranı, bir önceki ayla değişmeyerek yüzde 74,9 seviyesinde kaldı. İmalat sanayi genelindeki mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak yüzde 75,2 olarak kaydedildi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.