Merkez Bankası politika faizini %50'de sabit tuttu

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugünkü toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldığını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın beşinci faiz kararını açıkladı ve beklentilere paralel olarak politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu.

Nisan ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin sınırlı bir zayıflama kaydettiğini belirten TCMB, yurt içi talebin ilk çeyreğe kıyasla yavaşladığını gözlemlediklerini açıkladı.

AÇIKLAMANIN DETAYLARI

TCMB'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

- Enflasyon: Nisan ayında aylık enflasyonun ana eğiliminde sınırlı bir zayıflama görüldü.
- Yurt İçi Talep: Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talepte ilk çeyreğe kıyasla bir yavaşlama olduğunu gösteriyor.
- Cari İşlemler Dengesi: Tüketim malı ithalatının artması, cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi sınırladı.
- Enflasyon Baskıları: Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutuyor.
- Parasal Sıkılaştırma: Krediler ve iç talep üzerindeki etkiler yakından izleniyor. Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sürdürülecek.
- Para Politikası: Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu devam edecek.

MAKROİHTİYATİ ÇERÇEVE VE EKONOMİK TEDBİRLER

Makroihtiyati çerçevede sadeleşme ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırma amacıyla menkul kıymet tesisi uygulaması sonlandırıldı. Kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı koruyacak ek adımlar atılacak. Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlası ilave tedbirlerle sterilize edilecek.

GEÇMİŞTE NE OLMUŞTU?

Son üç yılda, iktidarın "Faiz sebep, enflasyon sonuç" politikası sonucunda enflasyon rekor seviyelere ulaştı. 28 Mayıs 2023 seçimleri sonrası Erdoğan hükümeti, ‘Türkiye ekonomi modeli’nden vazgeçerek Mehmet Şimşek’i Hazine ve Maliye Bakanı, Hafize Gaye Erkan’ı ise Merkez Bankası Başkanı olarak atadı.

POLİTİKA DEĞİŞİKLİKLERİ VE EKONOMİK HAMLELER

- Faiz Artışı: Şimşek'in rasyonel politikalara geçildiğini açıklamasının ardından Merkez Bankası, faizi yüzde 8,5'ten yüzde 45'e çıkardı.
- Batı ve Körfez ile İşbirliği: Döviz ihtiyacının giderilmesi için Batı ve Körfez ülkeleri ile görüşmeler yapıldı.
- Dünya Bankası Yatırımı: Dünya Bankası, Türkiye'ye 35 milyar dolarlık yatırım paketi açıkladı.
- Erkan’ın Görevden Alınması: 2 Şubat’ta Hafize Gaye Erkan’ın görevine son verildi ve yerine Fatih Karahan atandı.
- Enflasyon Beklentileri: Karahan yönetimindeki Merkez Bankası, enflasyonun mayısta yüzde 73'te zirveye ulaşacağını ve yıl sonunda yüzde 36'ya ineceğini öngörüyor.

PARA POLİTİKASI KURULU'NUN GELECEĞE YÖNELİK BEKLENTİLERİ

Para Politikası Kurulu, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar faiz seviyesini sabit tutacağını ve gerektiğinde politika duruşunu sıkılaştıracağını belirtti. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edeceğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.