Merkez Bankası resmi olarak bildirdi: Dolar kuru o tarihte 8 lira birden artacak

31 Mart seçimlerinin ardından dolar kurunda geçmiş yıllara benzer bir artış yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu. Ekonomistler farklı fikirlere sahip olsa da, TCMB'nin Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre seçim sonrası ve yıl sonuna kadar dolar kurunda beklenen artışlar belirlendi.

31 Mart öncesi, "seçim ekonomisi" terimleri piyasalarda yaygınlaşırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yaz aylarında başlattığı rezerv biriktirme politikasını tamamen tersine çevirdi.

Dolar kurunu kontrol altında tutmak için piyasalara müdahalelerini artıran TCMB, gün aşırı ortalama 800 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirirken, ekonomi çevreleri dikkatini 31 Mart seçimlerine çevirmiş durumda.

MERKEZ BANKASI DOLAR TAHMİNİNİ AÇIKLADI

Geçtiğimiz yılki seçimlerin ardından yaşanan kur artışının bu seferki seçimlerin sonrasında tekrarlanıp tekrarlanmayacağı belirsizliğini korurken, ekonomistlerin bu konudaki görüşleri oldukça çeşitlilik gösteriyor.

Merkez Bankası'nın düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi, bu konuda belirleyici bir referans noktası olarak kabul ediliyor. Son raporda, finansal sektörden 53 ve gerçek sektörden 15 katılımcıya yöneltilen sorular neticesinde, dolar/TL paritesinde olası senaryolar ortaya konuldu.

DOLAR YIL SONUNA KADAR 8 LİRA ARTACAK

Anket katılımcıları, "Bankalararası döviz piyasasında ABD Doları kuruna ilişkin beklentiniz nedir? (TL cinsinden)" sorusuna, 31 Aralık tarihi için 40.02 TL beklentisiyle yanıt verdi. Bu veri, Türkiye'de geri kalan 9 aylık dönemde dolar kurunda ortalama aylık 0,9 TL'lik bir artış öngörüldüğünü gösteriyor.

Anket katılımcıları, seçim sonrasında dolar kurunda ani bir artış beklemiyor. Bunun yerine, dolar kurundaki artışın yılın geri kalanında aşamalı olarak gerçekleşmesini ve 2024 yılını 40 TL civarında tamamlamasını en olası senaryo olarak değerlendiriyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de bankacılıkta devrim: Tek ATM Modeli (TAM) Projesi tanıtıldı
İstanbul'da ekmeğe zam geldi: Ekmeğin fiyatı yüzde 31 arttı
Borsada günün ilk yarısı tamamlandı: Ereğli Demir Çelik en çok işlem gören hisselerin başında!
Doların baskısı artıyor: Yatırımcılar TL varlıklara yöneldi
Dolar kuru sabitlendi, temkinli bekleyiş devam ediyor