Merkez Bankası, resmi olarak duyurdu: Seçimlerin sonrasında dolar kuru artacak mı?

Geçtiğimiz ay yayınlanan Piyasa Katılımcıları Anketi raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) seçim sonrası dolar kurunda ani artışların olmayacağını belirtti ve yıl sonunda beklenen dolar/TL paritesine ilişkin tahminde bulundu.

Geçen yıl Türkiye'de yapılan seçimlere uzun bir süre öncesinden hazırlanan iktidar, yaz aylarında başlattığı seçim ekonomisiyle dolar kurunu dar bir bant aralığında tutmayı başardı.

Ancak alınan kısıtlama önlemleri, Mayıs ayındaki seçimlerin ardından dolar kurunda büyük bir artışa neden oldu ve Türk lirası hızla değer kaybetti, yatırımcılar arasında ciddi bir endişe yarattı.

Piyasalar, 31 Mart seçimlerinin ardından benzer bir durumun yaşanıp yaşanmayacağını merak ederken, dolar kurunun seçimlerden sonra nasıl bir seyir izleyeceği sorusu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) gelen bir yanıtla netlik kazandı.

DOLAR KURU 2024 YILININ SONUNDA KAÇ LİRAYA YÜKSELECEK?

TCMB'nin her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi raporuna göre, 53'ü finansal sektörden ve 17'si gerçek sektörden olmak üzere toplam 70 katılımcıya bu konuda sorular yöneltilmiş. Katılımcıların cevapları, TCMB ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Program (OVP) ile uyumlu bir şekilde seyretmiş. Rapor, yıl sonuna kadar dolar kurunda artış beklentileri olduğunu belirtmiş olsa da, seçim sonrasında ani kur artışlarının yaşanmayacağına işaret etmiş.

Raporun dikkat çeken bir bölümü, katılımcılara yöneltilen "Bankalararası döviz piyasasında 31 Aralık 2024 tarihinde ABD Doları'nın Türk Lirası karşısındaki beklentiniz nedir?" sorusuna verdikleri yanıtlardı. Toplam 70 katılımcının cevaplarına dayanarak, Türkiye'de 31 Aralık 2024 tarihinde doların TL karşısındaki beklentisi 40,53 TL olarak belirlendi.

Bu tahmin, birçok uluslararası banka ve yetkililer tarafından hazırlanan Orta Vadeli Program (OVP) ile uyumlu bir şekilde gözüküyor. Yılın geri kalan 8 ayında bu artışın kademeli olarak yaşanması beklenirken, mevcut ekonomik göstergeler Türkiye'de ani kur ataklarının olası olmadığını gösteriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

ABB, 2024 senesi için otopark ücret tarifesini belirledi
Anadolu Ateşi, 25. yaşını Beşiktaş Stadyumu’ndaki gösterileri ile kutlayacak!
Milyonlarca yatırımcının merak ettiği 10 kripto kanun teklifi sorusu
Finans uzmanı merak edilen o soruyu yanıtladı: "Ekonomi kötüyse AVM'lerde neden yer yok?"
Gıda sektöründe o ürüne kriz yaklaşıyor! A101 ve BİM'e hücum: Zam alarmı!