Merkez Bankası Rezervlerinde Dönüş: 4 Yıl Sonra Swap Hariç Net Rezervler Pozitife Geçti

Türkiye Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervi 4 yıl sonra ilk kez pozitife döndü. Yabancı yatırımcılar Türk tahvillerine olan ilgilerini sürdürürken, yerli yatırımcıların döviz mevduatı azaldı. Ekonomik güven endeksi ise mayısta hafif düşüş yaşadı.

Türkiye'nin Merkez Bankası rezervlerinde dikkate değer bir değişim yaşandı: 4 yıl sonra ilk kez swap hariç net rezervler pozitife geçti. Yabancıların Türk tahvillerine olan ilgisi devam ederken, yerli yatırımcıların döviz mevduatı azaldı. Mayıs ayında ekonomik güven endeksinde ise hafif bir düşüş gözlendi.

Türkiye'nin Merkez Bankası rezervlerinde önemli bir değişim yaşandı. Merkez Bankası'nın analitik bilançosundan elde edilen verilere göre, swap hariç net rezervler 29 Mayıs itibariyle 4 yıl 2 ay aradan sonra ilk kez pozitife döndü. Bankacıların hesaplamalarına göre, swap hariç net rezerv 29 Mayıs itibariyle -8 milyar dolar seviyesinden +0.9 milyar dolara yükseldi. Bu, Mart 2020'den bu yana swap hariç net rezervlerin ilk kez pozitif hale gelmesi anlamına geliyor.

Yerel seçimlerin ardından Merkez Bankası'nın rezervlerini güçlendirmek amacıyla yapılan döviz alımları, yabancı yatırımcıların artan ilgisi ve yerli yatırımcıların dövizden TL'ye geçişi swap hariç net rezervlerin pozitif seviyeye taşınmasında etkili oldu.

Dış ticaret verilerine göre, Türkiye'nin nisan ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 artarak 19 milyar 254 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise yüzde 4 artışla 29 milyar 117 milyon dolara yükseldi. Bu durum, dış ticaret açığının 9 milyar 863 milyon dolar olarak kaydedilmesine ve ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 66,1'e gerilemesine neden oldu.

Ekonomik güven endeksi, mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,8 azalarak 98,2 seviyesine geriledi. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, aynı dönemde tüketici güven endeksi yüzde 0,1 artışla 80,51'e çıktı. Reel kesim güven endeksi ise yüzde 1,1 azalışla 102,4 seviyesine geriledi.

Yabancı yatırımcıların Türk devlet iç borçlanma senetlerine olan ilgisi devam ediyor. Merkez Bankası'nın haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yabancılar geçen hafta tahvilde 1 milyar 570,33 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Bu, yabancıların Türk tahvillerine olan net alımlarının dokuz haftadır devam ettiğini gösteriyor.

Merkez Bankası'nın haftalık para ve banka istatistiklerine göre ise, yerli yatırımcıların döviz mevduatı geçen hafta 708 milyon dolar azaldı. Gerçek kişilerin döviz mevduatı 1 milyar 516 milyon dolar düşerken, tüzel kişilerde ise 809 milyon dolarlık artış görüldü.

Son olarak, Merkez Bankası'nın toplam rezervleri 24 Mayıs haftasında 142.2 milyar dolara yükseldiği bildirildi. Bununla birlikte, swap hariç net rezervlerdeki pozitif eğilim ve yabancı yatırımcıların tahvillere olan ilgisindeki devam eden artış dikkat çekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.