Merkez Bankası'ndan bankalara kısıtlama: İşte yeni düzenleme!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılıklara yönelik yeni bir tebliğde değişiklik yaparak Resmi Gazete'de duyurdu. Artık Merkez Bankası'nın belirlediği kredilerin aylık yüzde 2 büyüme oranını aşan kısmı için bir yıl süreyle bloke mecburi karşılık uygulanacak.

TCMB, KREDİ BÜYÜMESİ SINIRLARINI GÜNCELLEDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılıklara ilişkin yeni düzenlemeleri içeren tebliğde değişiklik yapılmasına dair duyuruyu Resmi Gazete üzerinden paylaştı. Bu kapsamda, Merkez Bankası tarafından belirlenen kredilerin aylık yüzde 2 büyüme oranını aşan kısmı için bir yıl boyunca bloke mecburi karşılık uygulamasına geçildi.

SIKILAŞTIRMA ADIMLARI DEVAM EDİYOR

TCMB'nin ilave sıkılaştırma adımlarına yönelik duyurusunda, kredi büyüme sınırlarına odaklanan uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla yeni bir adım atıldığı vurgulandı. Bu çerçevede, mevcut uygulamaya ek olarak, kredi büyümesine dayalı mecburi karşılık uygulamasının çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

AYLIK BÜYÜME SINIRLARI YENİDEN BELİRLENDİ

Duyuruda, kredi büyümesine dayalı mecburi karşılık uygulamasının kapsamında, TL ticari krediler için aylık yüzde 2,5 olan büyüme sınırının yüzde 2'ye çekildiği, gereksinim kredilerindeki yüzde 3'lük sınırın ise yüzde 2'ye düşürüldüğü ifade edildi. Ayrıca, taşıt kredilerindeki yüzde 2 sınırının korunduğu belirtildi.

PARA POLİTİKASI DURUŞU İNCELEMESİ

TCMB Para Politikası Kurulu'nun 22 Şubat'taki toplantısına dair özette, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörüldüğünde para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı vurgulandı. Aynı zamanda, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler yaşanması durumunda parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği bildirildi.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.