Yabancı bankalar, Türkiye ekonomisini büyüme ve enflasyon verileri sonrasında mercek altına aldı.
Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 oranında büyüyerek beklentilerin altında kaldı. Ekonomik büyümenin yüzde 2,95 civarında gerçekleşmesi bekleniyordu. Büyümedeki yavaşlama, sıkı para politikasının etkisini gösterdi.
Ağustos ayında enflasyon, aylık bazda yüzde 2,47 artarak beklentilere paralel bir seyir izledi. Bu artışta konutlarda kullanılan doğalgaza yapılan zam etkili oldu. Yıllık enflasyon ise yüzde 61,78'den yüzde 51,97'ye geriledi.
Citi Research, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte daralma ve dördüncü çeyrekte zayıf bir performans sergileme olasılığı üzerinde durdu. Analizde, sıkılaşan finansal koşullar, özel tüketimdeki normalleşme ve ihracattaki zayıflamalara dikkat çekildi. Ekonomistler, erken bir faiz indirimi riskine de vurgu yaptı.
Analistler, politika yapıcılar için stagflasyon benzeri bir ortamı yönetmenin zorluğuna işaret ederken, Merkez Bankası'nın kasım ayına kadar beklemede kalacağını tahmin ediyor. Analizde yıl sonunda politika faizinin yüzde 45 olacağı öngörüsü dile getirildi.
"BU YIL FAIZ DEĞIŞMEZ"
Morgan Stanley, Türkiye'de politika faizinin bu yıl değişmeyeceği yönündeki beklentisini koruyor. Banka, iç talepteki yavaşlamanın hızı konusunda rahat olduğunu belirtti ve enflasyon verisinin TCMB yönlendirmeleri ve piyasa beklentileriyle uyumlu olduğunu ifade etti.
Raporda, hizmet enflasyonundaki yüksek ve yapışkan seyir ile enerji kalemlerindeki artışların etkilerine dikkat çekildi. Yavaşlayan talebin ekim ayıyla birlikte daha belirgin hale geleceği belirtilirken, 2024 yıl sonu için enflasyon tahmini yüzde 42,4 olarak açıklandı.