Merkez Bankası'ndan Faiz İndirimi İçin Erken Tahmin: Ne Zaman Yapılacak?

Barclays, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine ne zaman başlayacağına dair dikkat çeken bir tahminde bulundu. Uluslararası finans kuruluşu, faiz indirimlerinin beklenenden çok daha erken bir tarihte başlayabileceğini öngördü.

BARCLAYS'TAN TÜRKIYE CUMHURIYET MERKEZ BANKASI İÇIN SÜRPRIZ FAIZ İNDIRIMI ÖNGÖRÜSÜ: KASIM'DA BAŞLANGIÇ

ABD merkezli Barclays, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile ilgili dikkat çeken bir öngörüde bulundu. Banka, TCMB'nin 2025'te başlaması beklenen faiz indirimlerine öngörülen tarihten daha erken bir zaman diliminde başlayacağını belirtti.

KASIM AYINDA İLK FAIZ İNDIRIMI BEKLENTISI

Barclays ekonomistleri Ercan Ergüzel ve ekibinin hazırladığı Gelişmekte Olan Piyasalar Çeyreklik Raporu'na göre, TCMB’nin Kasım ayında ilk faiz indirimini yapması öngörülüyor. Barclays, bu tarihten itibaren her toplantıda 250 baz puanlık indirim yapılmasını bekliyor.

FAIZLERIN YÜZDE 25'E KADAR DÜŞMESI BEKLENIYOR

Raporda, TCMB’nin 2025 yılının Ağustos ayına kadar faiz oranlarını yüzde 25 seviyesine çekmesi öngörülüyor. Ayrıca, enflasyon verilerine bağlı olarak, Eylül 2025’te gerçek politika faizinin negatif bölgede olabileceği ifade ediliyor.

HSBC'DEN FARKLI BIR SENARYO

Barclays’in bu tahmini, HSBC'nin öngörülerinden farklılık gösteriyor. HSBC CEEMEA Bölgesi Ekonomisti Melis Metiner, 9 Eylül tarihli raporunda Türkiye’de faiz indiriminin 2025 yılında gerçekleşeceğini belirtmişti. Ancak HSBC, bu indirimin 2025'in ilk yarısında yoğunlaşacağını öngörmüştü.

Bu iki kurum arasındaki farklı tahminler, piyasalarda Merkez Bankası'nın faiz politikalarının ne yönde ilerleyeceğine dair belirsizlikleri artırırken, yatırımcılar ve ekonomi uzmanları için önemli bir takip konusu olmaya devam ediyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.