Merkez Bankası'ndan 'faiz koridoru' adımı... Mahfi Eğilmez detayları açıkladı

Merkez Bankası, 2024 yılının son faiz kararını açıklayarak, mart ayından bu yana yüzde 50’de sabit tuttuğu politika faizini yüzde 47,5'e düşürdü. Ayrıca borç alma ve borç verme faiz oranlarını sırasıyla yüzde 46 ve yüzde 49 olarak belirleyerek faiz koridorunu daralttı.

Merkez Bankası, 2024 yılının son faiz kararını açıklayarak, mart ayından bu yana yüzde 50’de sabit tuttuğu politika faizini yüzde 47,5'e düşürdü. Ayrıca borç alma ve borç verme faiz oranlarını sırasıyla yüzde 46 ve yüzde 49 olarak belirleyerek faiz koridorunu daralttı.

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, bugünkü blog yazısında, Merkez Bankası'nın gecelik borçlanma ve borç verme oranlarını, haftalık repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marjla düzenlediğini hatırlattı. Eğilmez, bu adımın politika faizi olarak bilinen bir hafta vadeli repo işlemlerine ek olarak, gecelik borçlanma ve borç verme işlemleriyle faiz koridoru uygulamasının yeniden devreye alındığını gösterdiğini ifade etti.

Deneyli iktisatçı, son oranların peşinden şekillenen tabloyu şöyleki aktardı:

Eğilmez, tabloda yer alan tanımları şu ifadelerle açıkladı:

Merkez Bankası, açık piyasa işlemleri yetkisi bulunan kurumlara, belirli bir tarihte geri satmak koşuluyla menkul kıymet alımı yapar. Bu işlem genellikle bir hafta vadeli olarak gerçekleştirilir. Vade sonunda Merkez Bankası, menkul kıymeti geri verir ve yüzde 47,50 faiz oranıyla birlikte ödediği anaparayı tahsil eder.

Bu, Merkez Bankası'nın gecelik borçlanma ya da borç verme işlemleri için uyguladığı faiz oranıdır. Mevcut oranlara göre Merkez Bankası, gecelik borç aldığında yüzde 46 faiz öderken, borç verdiğinde yüzde 49 faiz alır.

Merkez Bankası'nın, gün sonunda ödeme sistemlerinde yaşanabilecek aksaklıkları önlemek amacıyla bankalara geçici likidite sağlamasıdır. Bu işlemler, teminat karşılığında Türk lirası borçlanma imkânı sunar. Ancak, gün sonunda ellerinde fazla likidite bulunan bankaların bu miktarı Merkez Bankası'na yatırması durumunda herhangi bir faiz ödenmez.

Bankaların geçici likidite ihtiyaçlarını gidermek amacıyla ticari senet ve belgelerini reeskont faiz oranı üzerinden Merkez Bankası'na sunması işlemidir. Merkez Bankası bu senetleri belirli bir iskonto oranıyla kabul eder.

Merkez Bankası, reeskont işlemlerine konu olan senetlere karşılık avans sağlayabilir. Bu teminatlar ticari senet ve belgeler, devlet tahvilleri veya borsada kayıtlı tahvillerden oluşur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.