Merkez Bankası'ndan yeni düzenleme: Dövizi olanlar dikkat!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yeni döviz hesapları düzenleme. TCMB, bankalarda bulunan döviz hesaplarına yönelik önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. İşte detaylar:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yeni döviz hesapları düzenleme. TCMB, bankalarda bulunan döviz hesaplarına yönelik önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. İşte detaylar:

YÜKSEK ZORUNLU KARŞILIK ORANI %8 OLDU

Merkez Bankası, döviz hesaplarına yönelik yeni düzenlemeyi Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koydu. Bankaların yabancı para mevduata uygulanan ek mecburi karşılık oranı %4'ten %8'e yükseltildi. TCMB'nin aldığı bu kararla birlikte, bankalar döviz hesaplarında bulunan her 100 TL için 8 TL'yi TCMB'ye karşılıksız olarak yatırmak zorunda kalacak. Bu durum, bankaların döviz mevduatlarını tutma maliyetini önemli ölçüde artıracak.

KKM'DEN ÇIKIŞLAR DÖVİZ HESAPLARINA MI YÖNELECEK?

Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasındaki son dalgalanmalar, uzmanlara göre, KKM'den çıkan paraların bir kısmının döviz tevdiat hesaplarına yönelebileceği ihtimalini ortaya çıkarıyor. Bu durum, döviz kurunda yukarı yönlü baskı oluşturabilir. Uzmanlar, TCMB'nin döviz hesaplarına yönelik yeni düzenlemesinin kısa vadede döviz kurunda gerilemeye neden olabileceğini, ancak uzun vadeli etkilerinin belirsiz olduğunu ifade ediyor.

YÜKSEK ZORUNLU KARŞILIK BANKALARI ZORLUYOR

TCMB'nin aldığı karar, bankaları TL mevduata yönlendirmek için bir adım olarak değerlendiriliyor. Ancak, yüksek mecburi karşılık oranının bankaların karlılıklarını olumsuz etkileyebileceği ve sektörde sıkıntılara yol açabileceği belirtiliyor. TCMB'nin döviz hesaplarına yönelik yeni düzenlemesi, döviz kuru ve bankacılık sektöründe önemli gelişmelere neden olabilir. Bu düzenlemenin uzun vadeli etkileri zaman içinde netleşecek.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (10)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Londra'da Yatırımcılarla Buluştu
Dev bankadan korkutan altın tahmini geldi: Rekora hazır olun!
Nisan Ayında Türkiye'de Yoksulluk ve Açlık Sınırları Yükseldi: DİSK-BİSAM Raporu
Yatırımcılar altın fiyatlarını yakından takip ediyor! Altın düşüyor mu? 17 Mayıs altın fiyatları
Küresel Piyasalarda Enflasyon ve Faiz Endişeleri: ABD, Avrupa ve Asya'da Gelişmeler