Merkez Bankası’nın faiz kararına dikkatler yoğunlaşmış durumda! İşte ekonomistlerin öngörüleri

Piyasalarda, Merkez Bankası'nın gelecek hafta açıklayacağı faiz kararına odaklanıldı. Ekonomistler, Reuters, AA ve Foreks anketlerinde faiz beklentilerine dair öngörülerini paylaştı.

Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı olağan Para Politikası Kurulu toplantısını gelecek hafta salı günü yapacak.

Faiz kararı öncesinde, 26 ekonomistin katıldığı Reuters anketi, politika faizinin bu ay sabit kalacağı öngörüsünü ortaya koydu. AA Finans’ın 15 ekonomistle gerçekleştirdiği ankette de benzer şekilde faizlerin sabit tutulması beklentisi öne çıktı. Foreks anketinde de ekonomistler, TCMB'nin faiz oranlarını değiştirmeyeceğini öngörüyor.

Üç ankette de ekonomistlerin yıl sonu için politika faizi beklentisi yüzde 45 olarak hesaplandı. Bu, yıl sonuna kadar 5 puanlık bir indirim beklentisini işaret ediyor.

Geçen yılki genel seçimlerin ardından, Haziran ayından itibaren TCMB, parasal sıkılaştırma çerçevesinde politika faizini toplamda 41,50 puan artırdı. Merkez Bankası, enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar yüzde 50 seviyesindeki sıkı para politikası duruşunun devam edeceğini belirtti.

2025 sonuna kadar 22,5 puanlık bir faiz indirimi bekleniyor. Reuters anketi, faiz indirimlerinin büyük ölçüde önümüzdeki yıl yapılacağını gösteriyor.

Haziran itibarıyla yıllık enflasyonda görülen düşüş ile Merkez Bankası, yıl sonunda enflasyonun yüzde 38 seviyesine gerilemesini öngörüyor. Eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Program’a göre yıl sonu enflasyonunun yüzde 33 olması bekleniyor. Reuters anketinde ise yıl sonunda enflasyonun yüzde 43 seviyesine inmesi ve gelecek yıl sonunda yüzde 24,7'ye gerilemesi öngörülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.