Merkez Bankası'nın yeni düzenlemesiyle mevduat faizlerinde değişiklikler bekleniyor. Merkez Bankası, piyasadaki fazla likiditeyi yönetmek için Türk Lirası karşılığı altın ve döviz satışı yapabileceği swap ihalelerine başlayacak. Bu adım, mevduat faizlerinin artış göstermesi yönündeki beklentileri de artırdı.
'2-3 PUAN YUKARI GİDEBİLİR'
Merkez Bankası, piyasadaki fazla likiditeyi kontrol altına almak amacıyla yeni bir strateji geliştirdi. Bu kapsamda, Türk Lirası karşılığı altın ve döviz satışı yapılacak swap ihalelerine başlanacak. Bu adımın ardından mevduat faizlerinde bir artış öngörülüyor.
Bankacılık kaynakları, Merkez Bankası'nın swap dahil ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin mevcut politika faizinden 5-10 puan daha düşük olduğunu belirtti. Bu durumun parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini azalttığı ve piyasa faizlerine aşağı yönlü baskı yaptığı vurgulandı. Yeni düzenlemenin, parasal aktarım mekanizmasını daha etkili hale getirmeyi ve mevduat faizlerini negatif gerçek faiz bölgesinden çıkarmayı amaçladığı ifade edildi.
Bankacılık sektöründeki değerlendirmelere göre, mevcut mevduat faizlerinin yüzde 49-50,5 aralığında olduğu belirtiliyor ve bu düzenleme ile faizlerin ilk etapta 2-3 puan artması bekleniyor.
'TL VERİP DÖVİZ ALMAK İSTEYEN BANKALAR OLABİLİR'
Bankacılık kaynağı, Merkez Bankası'nın TL likiditesini azaltmak için ana araç olarak depo ihalelerinin yanı sıra ZK'ları (zamanlı mevduat) kullanacağını belirtti. Ancak, bu yöntemlerin ana fonlama aracı olmayacağını vurguladı. Bu stratejinin, piyasada kalan fazla Türk Lirası'nın çekilmesini ve TL karşılığında döviz almak isteyen bankaların olabileceğini ifade etti.
"ACİL HAMLEYE İHTİYAÇ YOK"
Bankacılık kaynağı, mevcut likidite seviyesinin çok yüksek olmadığını belirterek, "Acil bir müdahaleye ihtiyaç duyulmuyor. Eğer bir adım atılması gerekirse, öncelikli olarak depo ihaleleri aracılığıyla likidite çekimi yapılacaktır. Bir diğer olası seçenek ise likidite bonosu ihraç etmektir, ancak Merkez Bankası bu yöntemi tercih etmiyor" ifadelerini kullandı.