Merkez Bankası'nın Yeni Planı: Kur Korumalı Mevduat Uygulamasında Köklü Değişiklikler

Türkiye'de ekonomik denge arayışında olan AKP hükümeti, 2021'deki döviz krizinin ardından başlattığı Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında radikal değişikliklere gitmeye hazırlanıyor.

2021 yılının son çeyreğinde yaşanan döviz krizinin önüne geçemeyen AKP iktidarı, çareyi TL mevduatları dolara endeksleyen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına başvurmakta bulmuştu. Duyurulduğu tarih itibarıyla dolarda deprem etkisi yaratan ve tek gecede pariteyi 7 lira birden aşağıya çeken uygulama, ilerleyen yıllarda ekonomi yönetiminin adeta ayağına dolanmış durumda.

SEÇİM SONRASI YENİ EKONOMİ YÖNETİMİ

Seçim sonrası göreve gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanlığına atanan Hafize Gaye Erkan'ın girişimleriyle tasfiye süreci başlatılan KKM'den çıkışlar 26 haftadır kesintisiz sürüyor olmasına rağmen, hedeflenen geri çekilme şu ana kadar elde edilmiş değil.

MERKEZ BANKASI'NDAN RADİKAL DEĞİŞİKLİK BEKLENİYOR

Temmuz ayı itibarıyla Resmi Gazete ve bankalara gönderilen talimatlar kanalıyla birçok düzenlemeye giden Merkez Bankası'nın ilerleyen haftalarda KKM uygulamasında radikal bir değişikliğe gitmesi bekleniyor.

PARA AKIŞI VE VERGİ AVANTAJLARI

1 Ocak tarihi itibarıyla TL dönüşümlü KKM hesaplarının açılması yasaklanırken, İktisatçı Yalçın Karatepe, KKM'deki paranın büyük bölümünün dövizden dönüşümlü hesaplarda bulunduğunu ve şirketlerin tüm varlıklarını KKM'de tutmaya devam ettiklerini belirtti. KKM'de bulunan para için kambiyo vergisi alınmamasına ve kur farkından elde edilen net kar için hiçbir vergi ödenmemesine dikkat çeken iktisatçı Yalçın Karatepe, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Şirketlerin KKM’den çıkması hiç rasyonel olmaz. Kambiyo vergisi yok, aldığı faiz vergiden muaf. Niye çıksın? Sadece doğrudan dövize ihtiyacı olduğunda çıkar." ifadesini kullandı.

YENİ KISITLAMALAR VE EKONOMİ POLİTİKALARI

2023 yılının ilk yarısında her türlü döviz talebi yaratabilecek işlemlere kısıtlama getiren ve KKM'deki parayı artırarak 14 Mayıs'a kadar herhangi bir kur şoku yaşanmamasını hedefleyen hükümet, seçimlerin ardından göreve getirilen yeni ekonomi yönetimi ile gün aşırı aldığı kararlar yoluyla KKM'ye olan ilgiyi azaltmaya çalışıyor.

KKM'DE BEKLENEN VERGİ DÜZENLEMESİ

Buna karşın geçtiğimiz aylarda alınan zorunlu karşılık adımlarının ardından TCMB, KKM hesaplarını kapsayacak yeni bir değişikliğe gitmedi. Bankalara verilen örtülü talimatlar ile mevduat faizlerini yukarı çeken Merkez Bankası, TL mevduatındaki cazibeyi yükselterek KKM sahiplerinin doğal yollar ile uygulamadan çıkışını hedeflese de, haftalardır yaşanan tasfiye sürecinde KKM'den çıkış hızının düşmeye başlaması, yeni radikal adımlara başvurmayı zorunlu kılıyor.

YENİ KISITLAMALARIN DOLAR KURUNA ETKİSİ

Alınması muhtemel kararları belirten uzmanlar, bu adımların atılması halinde söz konusu vergilendirme sürecinin kademeli şekilde gerçekleşmesini beklemekte. Tüm hesaplara aniden getirilecek bir verginin, KKM'den çok sayıda çıkış yaşanmasına ve bu çıkışların döviz tevdiat hesaplarına yönelebileceğine dikkat çeken ekonomistler, bu durumda Türkiye'de yeni bir kur krizinin yaşanma riskinin altını çizdi. Özellikle TCMB'nin 8 ay sonra ilk kez faizleri pas geçmesinin, bankaların mevduat faizlerinde nasıl bir etki yaratacağı merak konusu olmakta.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin en tanınmış ekonomisti açıkladı: İşte doların yıl sonu görebileceği rakam!
Altın fiyatlarındaki son durum: 21 Mayıs güncel altın tutarları
Koç Holding'ten beklenmeyen hamle! Büyük bankanın satışı için Araplarla görüşmelere başladı
Reuters açıkladı: Yapı Kredi Bankası satılıyor mu?
Emekliler dikkat: Resmi Gazete'de yayımlandı: Yüzde 15 indirim yürürlükte