Mersin'de metro dönemi başlıyor

Mersin'de raylı sistem dönemi başlıyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ilk kazmanın Mersin’in kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü olan 3 Ocak 2022'de vurulacağını söyledi.

Mersin’de halkın yıllardır talep ettiği raylı sistem dönemi sonunda başlıyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü olan 3 Ocak 2022 tarihinde ilk kazmanın vurulacağını duyurdu. Seçer, "Mersinimize metromuz hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

Sözleşme maliyeti 3 milyar 379 milyon 404 bin 875 lira

Vahap Seçer, imza töreni öncesinde yaptığı değerlendirmede, Mersin için raylı sistemler dönemini başlattıklarını belirterek, “Artık Mersin; metrosuyla, tramvayıyla anılacak; modern, çağdaş bir kent hüviyetinde olacak. Biraz sonra imzalayacağımız sözleşmenin bize maliyeti 3 milyar 379 milyon 404 bin 875 liradır. Bu proje içerisinde Metro’nun vagonları yok. Bunlar daha sonra projeye dâhil edilecek, alımları gerçekleştirilecek. İlk kazmayı, tarihimizin en önemli günü olarak değerlendirdiğimiz Mersin’in kurtuluşunun 100. yılı olan 3 Ocak 2022 tarihinde vurmak istiyoruz” dedi.

48 ayda bitirilmesi planlanıyor

4 merkez ilçeyi çelikten raylarla birbirine bağlayacak olan Metro projesinin hızla devam edeceğini vurgulayan Seçer, şunları söyledi:

“48 ayda bitirilmesini öngörüyoruz. Mersin Raylı Sistem Projeleri toplamda 34.4 kilometre, 3 etaptan oluşacak. Bugün sözleşmesini imzalayacağımız proje 13.4 kilometre yeraltı metrosu ve 11 istasyondan oluşacak. Yine 2. etap olarak düşündüğümüz Fuar-Üniversite Hastanesi-Mersin Üniversitesi ve tekrar Fuar Alanı bir ring şeklinde 8.4 kilometrelik bir güzergah olacak. Buradaki raylı sistem modelini de tramvay düşünüyoruz. 3. etap, 1. etabın batı noktası olan eski otogar bölgesinden başlayacak. Şehir Hastanesi, Yeni Otogar, toplamda 12.6 kilometrelik hemzemin metro raylı sistem modeli olarak gerçekleştirilecek. İlk etabımızın başlama noktası Mezitli Belediyemizin eski hizmet binasının olduğu nokta batı noktası; doğu noktası ise eski otogarın olduğu bölge olarak planlanmıştır. Hattın işletmeye alındığı ilk yıl öngörülen günlük yolcu sayısı yaklaşık 350 bindir. Bu sayının 2030 yılında 380 binlere, 2048 yılında da 500 binli rakamlara evrileceğini öngörmekteyiz. Projemizin yaklaşık 7 kilometresi TBM dediğimiz, yani yeraltından delgi yöntemiyle, 6.4 kilometresi aç-kapa yöntemi ile gerçekleşecek. Tüneller bu yapı sistemi modeliyle yapılacak. Yine Türkiye’de ilk kez yapılacak bir uygulama, tünel tipi olarak tek tüp çift hat uygulaması. Bunu da Mersin’de biz hayata geçirmiş olacağız.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.