Metal İşçileri Hakları İçin Ayakta; Binlercesi İş Bırakacak !

Metal işçileri, adil ücret ve çalışma koşulları için bir araya geliyor. Seslerini duyurmak için greve çıkıyorlar!

Binlerce metal işçisi, 19 Ocak'tan sonraki süreçte ülkenin dört bir yanında greve hazırlanıyor. Birleşik Metal-İş, 37 farklı fabrikada iş bırakma kararı aldı. Grev kararı, toplamda 12 bin metal işçisini etkileyecek.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar'ın verdiği bilgilere göre, metal sektöründe şu anda mevcut ortalama ücret, dört ikramiye dahil 14 bin 500 lira civarında. Sendikanın talebi ise ücretlere senenin ilk altı ayı için yüzde 140,5 zam yapılması yönünde oldu. Böylece ortalama bir metal işçisinin ikramiyeler dahil net ücreti 35 bin 730 liraya çıkacaktı. Ancak işverenin zam teklifi yüzde 60 seviyesinde kaldı.

Metal sektöründeki ücret durumu endişe verici. 2010'da sektördeki ortalama brüt ücret, asgari ücretin yüzde 91 üzerindeyken, bu oran 2023'te yüzde 13'e geriledi. Şu an ortalama ücret, asgari ücretin altında bulunuyor. Bu durum, Türkiye'deki yükselen enflasyon karşısında gerçek anlamda eriyen ücretlerle birleşiyor. Türk-İş'in Aralık 2023'e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, açlık sınırı 14 bin 431 lira iken yoksulluk sınırı 47 bin lirayı aştı.

Metal sektörü, Türkiye ekonomisinin itici gücü olarak kabul ediliyor. Ancak, işçilerin aldığı ücretlerle sektörün kârlılığı arasında ciddi bir uçurum var. Grev kararı, metal işçilerinin daha adil ve sürdürülebilir çalışma koşulları için mücadelesini simgeliyor. Başlayacak olan grev, sendika üyesi 7 bin işçinin katılımıyla gerçekleşecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

TL ibaresini koymamanın bedeli ağır oldu
Ankara’da vekâletler çekişmesi
Silah kaçakçılarına 'Mercek-19' operasyonu
‘Masanızda benim fotoğrafım varmış
Diyanet'in öğle yemeğinde her gün et var